Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Diváci spomínajú na Mastroianniho, oslavujú Bardotová i Miloš Zeman

Marcello Mastroianni bol svetoznámy taliansky filmový herec. Z dlhého radu filmov, v ktorých stvárnil nezabudnuteľné postavy, možno spomenúť Sladký život, Manželstvo po taliansky, Veľká žranica, Čierne oči, Cudzinec, Terasa, Ginger a Fred, Interview, Pret-a-porter. Zomrel 19.12.1996. Archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Pred piatimi rokmi prezident Andrej Kiska podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorá sa snaží odvrátiť dopady klimatickej zmeny.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Doslova ikonickou je scéna z filmu Sladký život, v ktorej sa taliansky herec MARCELLO MASTROIANNI bozkáva s Anitou Ekberg v rímskej Fontáne di Trevi. "Jednoducho idem a hrám. Je to skvelá zábava. Nie je v tom žiadne utrpenie," tvrdil herec, ktorý sa narodil 28. septembra 1924. Obdarený bol aj komediálnym talentom, čo dokázal napríklad vo filmoch Rozvod po taliansky i Manželstvo po taliansky, Casanova ´70, Veľká žranica, Terasa, či Ginger a Fred.

Rovnaký dátum narodenia mal aj jeho český kolega OTAKAR BROUSEK známy najmä z televíznych inscenácií. Ako herec bol aktívny vyše 60 rokov a jeho meno môžete uvidieť v titulkoch 465 filmov, seriálov a dokumentov.

O desať rokov mladšia je francúzska herečka, speváčka a ochrankyňa zvierat BRIGITTE BARDOTOVÁ. Filmovú kariéru odštartovala v roku 1956 snímkou A Boh stvoril ženu. Dnes už 87-ročná filmová hviezda bola sexsymbolom 60. rokov.

V ten istý deň oslavuje 77. narodeniny český prezident MILOŠ ZEMAN. Najvyšší post u našich susedov zastáva od marca 2013.

Most Márie Valérie medzi Ostrihomom a Štúrovom sprístupnili 28. septembra 1895. Zničený bol na konci prvej i druhej svetovej vojny – od roku 1944 chýbalo spojenie medzi oboma mestami až do 11. októbra 2001, kedy sa obyvatelia z oboch brehov mohli opäť prejsť po zrekonštruovanom moste.

Most Márie Valérie medzi slovenským Štúrovom a maďarským Ostrihomom, archívna snímka.
Foto: Teraz.sk


Pred 55 rokmi popravili jednu z najznámejších vrahýň na Slovensku – Irenu Čubírkovú, ktorá mala na svedomí životy svojich dvoch manželov.

A dobrá správa: Pred piatimi rokmi prezident Andrej Kiska podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorá sa snaží odvrátiť dopady klimatickej zmeny.