Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Magazín

Monika Haasová bude robiť Divné veci tento rok aj v Trenčíne

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Herečka a režisérka, ktorú preslávila postava Bambuľky v známom večerníčkovom seriáli z 80. rokov, avizuje aj ďalších umelcov, ktorý sa tento rok stanú súčasťou jej Divných vecí.

Bratislava 16. júna (TASR) - Divné veci je názov divadelného medzinárodného site-specific art festivalu, ktorý organizuje herečka, performerka, mímka a režisérka Monika Haasová. V poradí deviaty ročník podujatia odohrávajúceho sa na netradičných miestach, na ktoré pozýva aj zahraničných umelcov, sa uskutoční 25. júna v Starej Turej a o deň skôr 24. júna aj v Trenčíne.

"Do Trenčína príde tvoriť nemecký choreograf, filmový tvorca a tanečník Sascha Engel s multimediálnou performanciou. Novú site-specific produkciu vytvoria slovenskí umelci v réžii Michala Vajdičku s tvorivým tímom Peter Pavlac, Štefan Martinovič, Monika Šagátová, Monika Haasová, Peter Kadlečík, Andrej Šoltés, Klára Jakubová," uviedla pre TASR Haasová.

Herečka a režisérka, ktorú preslávila postava Bambuľky v známom večerníčkovom seriáli z 80. rokov, avizuje aj ďalších umelcov, ktorý sa tento rok stanú súčasťou jej Divných vecí. "Predstaví sa maďarsko-slovenské fyzické divadlo Trio Olga, pražská hudobná zostava Nina Rosa alebo špeciálna hudobná zostava Lucia Lužinská, Michal Bugala, Ján Kružliak, Tono Popovič a ďalší," sumarizuje mená umelcov, ktorí vystúpia na trenčianskej časti festivalu.

V Starej Turej figuruje v programe festivalu, ktorý divákom servíruje dobrodružstvá a site-specific zážitky, monodráma Olgy Belešovej, hudobný koncert skupiny Akustika alebo divadlo pre deti ZkuFraVon, či Divadlo Efeméra. "Festival Divné veci je určený pre všetky vekové kategórie a pozýva všetkých divákov do 'nedivadelných' priestorov. Môžu zažiť umenie na nečakaných miestach a rozšíriť svoju predstavivosť," približuje festival jeho riaditeľka Monika Haasová. "Vychádza z myšlienky holandského site-specific theatre - pouličného festivalu, kde sa počas viacerých dní stretne na jednom mieste množstvo umelcov, ktorí prinášajú netradičné, autorské inšpiratívne predstavenia na princípe tvorivého interaktívneho dialógu s miestnym publikom," dodáva k festivalu, ktorý založila po návrate z Holandska s ambíciou vytvoriť autentickú zážitkovú atmosféru.

Festival má aj environmentálno-vzdelávací charakter, každoročne sadí festivalový strom, realizuje workshop a prednášky na environmentálne témy.