Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Do kín mieri Zátopek, film o česko-slovenskej športovej legende

Na snímke zľava austrálsky herec James Frecheville, režisér a producent David Ondříček a producent Kryštof Mucha počas tlačovej konferencie pri príležitosti uvedenia filmu David Ondříček: Zátopek v Bratislave 6. septembra 2021. Foto: TASR – Dano Veselský

Zátopek je príbehom o prerode neduživého chlapca z Baťovej továrne v Zlíne, ktorého na jeho prvé preteky prihlásili vlastne iba náhodou, na muža, ktorý na olympiáde získal tri zlaté medaily.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Dramatický osud slávneho športovca na pozadí komunistického režimu zachytáva životopisný film Davida Ondříčka Zátopek. Príbeh legendárneho česko-slovenského bežca v hlavných úlohách s Václavom Neužilom a Marthou Issovou predstavili tvorcovia v pondelok v Bratislave. Do kín vstúpi 9. septembra.

"Zátopkove prehry sa neodohrávali na pretekárskej dráhe, ale v jeho osobnom a predovšetkým v politickom živote," uviedol na tlačovej konferencii Ondříček s tým, že film, ktorý s veľkým úspechom otváral tohtoročný karlovarský festival, kde získal Cenu divákov, vznikal 13 rokov. "Bolo veľmi náročné napísať dobrý scenár, spolupracovalo na ňom množstvo ľudí, veľa dramaturgov," priznal režisér.

Koproducent Maroš Hečko potvrdil, že slovenská strana sa na snímke podieľala postprodukčnými prácami. "Mali sme dostatok času, aby sme nádherne dotiahli obrazovú stránku. Postprodukcia obrazu aj zvuku a vôbec celého vyznenia filmu je unikátna, film sa páči kritike aj bežnému divákovi, korona niekedy môže byť aj k dobru," konštatoval.

Dej filmu sa začína v pohnutom roku 1968. Austrálsky rekordér Ron Clarke práve napriek všetkým očakávaniam premárnil pravdepodobne poslednú šancu na olympijskú medailu, keď počas kľúčových pretekov utrpel vážny zdravotný kolaps. Následne na to prepadáva pochybnostiam o zmysle vlastnej kariéry. Vydáva sa do Prahy za legendárnym bežcom Emilom Zátopkom, ktorého bezmedzne obdivuje. Príbehová línia rozhovoru medzi Clarkom a Zátopkom divákov retrospektívne vracia ku kľúčovým momentom Zátopkovho športového i súkromného života.

Na snímke režisér a producent David Ondříček počas tlačovej konferencie pri príležitosti uvedenia filmu David Ondříček: Zátopek v Bratislave 6. septembra 2021.
Foto: TASR – Dano Veselský


"Bol to ťažko polapiteľný človek, ktorý ľuďom prinášal obrovské množstvo radosti, ale tiež niekoľkokrát v živote zlyhal," priznal Ondříček. Extrémne náročný herecký i športový výkon podal v Zátopkovi Václav Neužil. "Mal profesionálneho trénera, ktorý ho trénoval dlhých šesť rokov. Naučil ho, aby pri behu vyzeral ako profesionálny bežec, až v závere pridal klasický zátopkovský krivohubý asymetrický beh," prezradil režisér. Podčiarkol, že Neužil absolvoval šialený tréning, pri ktorom herec utrpel aj niekoľko zranení, a dostal sa na váhu 66 kg, čo je váha Zátopka pri maratóne v Helsinkách.

Zátopek je príbehom o prerode neduživého chlapca z Baťovej továrne v Zlíne, ktorého na jeho prvé preteky prihlásili vlastne iba náhodou, na muža, ktorý na olympiáde v roku 1952 získal tri zlaté medaily. Na uvedenie filmu zavítal aj 93-ročný Ján Zachara, bývalý boxer a zlatý medailista z OH v roku 1952, ktorý bol so Zátopkom na vojne. "Ako človek bol vynikajúci, nemal rád hodnosti, ktoré dirigovali," priblížil svojho kamaráta. "Bol veľmi priateľský, aj jeho manželka Danka, kde oni dvaja boli, a bol troška voľný čas, už spievali svoje moravské pesničky, boli úžasne spoločenskí, nebolo na nich vidieť nejakú veľkosť, na ktorú si mohli potrpieť, smolu mali v tom, že nemali detičky," povedal pre TASR Zachara.