Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Do slovenských kín vstupuje lyrický dokument Sólo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Film zaujal na festivaloch v Cannes či Jihlave.

Bratislava 9. júna (TASR) - Do slovenských kín vstupuje tento týždeň lyrický dokument Sólo, ktorý originálne zachytáva životný príbeh klavírneho virtuóza. Film zaujal na festivaloch v Cannes či Jihlave. "Artemio Benki, francúzsky režisér pôsobiaci v Prahe, sa jeho slovenského uvedenia, žiaľ, nedožil, zomrel 15. apríla tohto roku vo veku 53 rokov," informovala TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike.

Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie sa pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá, zatiaľ čo pracuje na svojej novej skladbe Enfermaria.

Sólo rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou, popisujúci evolúciu ľudskej bytosti, ktorá čerpá svoju silu z vlastnej citlivosti.

Slovenskú premiéru snímky obohatí diskusia na tému Hranica medzi genialitou a šialenstvom v hudbe, na ktorej sa zúčastní hudobný publicista a psychológ Gabriel Bianchi a hudobný skladateľ Peter Zagar. Uskutoční sa vo štvrtok 11. júna bezprostredne po projekcii so začiatkom o 19.00 h v A4 - priestore súčasnej kultúry v Bratislave.