Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Do Vianočnej pohľadnice sa tento rok zapojilo 1100 detí zo 150 škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Porota navrhla oceniť 21 individuálnych prác, štyri kolekcie a udeliť 19 čestných uznaní.

Dolný Kubín 24. novembra (TASR) - Do 17. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže Vianočná pohľadnica poslalo práce viac ako 1100 detí zo 150 škôl zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rumunska a Srbska. Porota navrhla oceniť 21 individuálnych prác, štyri kolekcie a udeliť 19 čestných uznaní. TASR o tom informovala Iveta Haplová z Oravského kultúrneho strediska, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.

"Porota konštatovala vysokú úroveň zaslaných prác aj napriek menšiemu počtu zúčastnených žiakov. Dominovali najmä klasické kresliarske a maliarske techniky a postupy, ale objavilo sa aj niekoľko zaujímavých riešení v podobe netradične poňatých asambláží, koláží a grafík," zhodnotila Haplová. Porotcovia podľa nej ocenili bohatosť a rôznorodosť spracovania vianočného námetu, a tiež množstvo podnetných, invenčných a kreatívne zvládnutých nápadov.

Kolekciu víťazných prác sprístupnia 14. decembra v Oravskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne. "Môžeme konštatovať, že úroveň prác sa zlepšuje, čo poukazuje na vyššiu úroveň pedagogického pôsobenia na žiakov. Oceňujeme aj práce žiakov zo základných škôl pre mimoriadne nadané deti, ktoré zaslali svoje práce do novovzniknutej kategórie," dodala Haplová.

Výstava potrvá do 22. januára 2021.