Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dokument Odchádzania budú v online premiére streamovať na deň zadarmo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Režisérka Mira Erdevički bude v stredu 24. mája od 19.00 odpovedať na divácke otázky počas online diskusie.

Bratislava 22. mája (TASR) - Obraz Rómov, aký mnohých divákov pravdepodobne prekvapí, prináša dokument Odchádzania režisérky Miry Erdevički. Traja hlavní protagonisti hovoria dokonalou angličtinou, sú oceňovaní vo svojich profesiách a prijatí okolím, ktorému sa odvďačujú tým, že aktívne pomáhajú komunite. Rómovia pochádzajúci zo Slovenska či Česka museli za takýmto životom odísť do Británie. Snímku môžu diváci streamovať na DAFilms.sk. V utorok 23. mája ju platforma na deň sprístupní zadarmo, aby film mali možnosť vidieť diváci zo všetkých sociálnych skupín.

"Gro filmu tvoria nedokonale zakomponované selfie zábery natočené samotnými protagonistami, ktoré však nesú veľmi dôležitý príbeh, a ten musí byť v našej spoločnosti rozprávaný nahlas. Príbeh o tom, že opakom chudoby nie je bohatstvo, ale spravodlivosť - povedané slovami hrdinky Denisy," približuje Dorota Zacharová, kurátorka DAFilms.sk. "Ak vytvoríme spravodlivé podmienky a rovnosť prístupu k vzdelaniu, môžeme v mladých ľuďoch z rómskych osád objaviť prínos pre našu spoločnosť. Je smutné, že tento potenciál za nás objavujú v zahraničí, kam Rómovia odchádzajú pred diskrimináciou," poznamenala k filmu, ktorý vznikol v koprodukcii Slovenska, Česka a Veľkej Británie a nedávno vstúpil do britskej distribúcie.

Natáčanie radikálne narušila pandémia, takže protagonisti filmu Ondrej Oláh, Denisa Gannon a Petr Torák súhlasili, že svoje životné príbehy nakrútia pod vedením režisérky Miry Erdevički sami. Denisa si doma nedokázala nájsť prácu, hoci vzdelanie má. V Británii sa stala prvou rómskou právničkou, ktorá za hranice vlastných síl pomáha iným migrantom počas brexitu. Petr prišiel do Británie ako 18-ročný chlapec so skúsenosťami s útokom extrémistov, o pár rokov neskôr získal Rád britského impéria od samotnej kráľovnej. Pomáhal nielen Rómom, ale aj iným ľuďom postihnutým pandémiou. Ondrej bol na Slovensku zaradený do zvláštnej školy, v Británii sa stal pedagogickým asistentom, vyštudoval psychológiu, aby pomohol svojej sestre s diagnózou detskej mozgovej obrny.

Režisérka Mira Erdevički bude v stredu 24. mája od 19.00 odpovedať na divácke otázky počas online diskusie. "Ďalším pozvaným hosťom živého streamu je protagonistka Denisa Gannon, rozhovor povedie mladý rómsky aktivista, poradca a moderátor Daniel Bunda," avizujú organizátori. Live stream môžu diváci sledovať na stránke dafilms.sk/live a na facebookej stránke streamovacej spoločnosti.