Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Magazín

Dôležité informácie pre výber sedacej súpravy

Foto: Kika

Kupovať sedaciu súpravu si vyžaduje veľa času. Vybrať si spomedzi množstva druhov sa zdá niekedy nemožné. Jedného dňa sa však do toho pustiť musíte.

Bratislava 27. decembra (OTS) - Začínajú obavy, na čo všetko pri kúpe novej sedačky prihliadať a čoho sa vyvarovať. So správnymi informáciami bude váš výber dokonalý a hlavne výhodný.

Základom je odmerať si priestor, kde budete sedačku umiestňovať. Merajte všetko, od výšky parapetnej dosky, cez šírku celej obývačky až po rozpätie zárubní. „Pozor si treba dávať najmä pri 80 cm zárubniach. Mnohí zákazníci to podcenia, a potom musia sedačku do bytu dostávať cez okno,“ vraví produktový manager kika Nábytok Vojtěch Čáp.

Dôležitou časťou sedačiek je ich konštrukcia. Vzhľad totiž pekný byť môže, ale konštrukčné prvky sedacích súprav musia aj niečo vydržať. Na to, aby sa po pár mesiacoch nerozpadli, musia pozostávať z kvalitných surovín. „Napríklad základné rámy sedačiek sú zväčša vyrobené z prírodného dreva, ocele alebo ich kombinácie. Nosné prvky sedákov zvyčajne pozostávajú z pružín, ktoré sú medzi týmito rámami napnuté. Taktiež ich môžu tvoriť popruhy alebo tiež plošné drevené dosky. Čo sa nosných prvkov týka, tie sú zvyčajne vyrábané z rôznych plošných materiálov na báze dreva (preglejky, drevotrieskovej dosky a pod.),“ vraví Vojtěch Čáp zo spoločnosti kika Nábytok.

Kvalitná konštrukcia a pohodlné sedenie však nestačí. Každú sedačku tvorí aj kvalitný poťah, preto ani jeho výber nezanedbávajte. V rámci poťahov sú známe tri typy. Látkové, kožené a poťahy z textilnej kože. „Ich výber treba podmieniť životnému štýlu užívateľa. Záleží na tom, či máte v byte domáce zvieratá (mačku, psa) alebo dieťa, pretože rôzne materiály sa odlišujú odolnosťou pred vonkajšími vplyvmi a spôsobom údržby,“ vraví Vojtěch Čáp. Pri látkach si treba dávať pozor na počet vláken v osnove. Čím ich je menej, tým je väčšia náchylnosť k páraniu. Pravá koža je na sedacích súpravách drahšou záležitosťou, no pôsobí luxusne. V poslednej dobe však kožu nahrádza jej imitácia – textilná koža. Je obľúbená pre jej nižšiu cenu a jednoduchú údržbu.

Viac info na www.kika.sk