Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dôležitý doplnok, vďaka ktorému nepotrebujete v lete žiadny altánok

Ilustračné foto Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Každý vie, aké ľahké sa je na letnom slnku spáliť, len málokto si však uvedomuje, že ultrafialové lúče škodia aj očiam.

Bratislava 20. júla (OTS) - Ukazuje sa, že pobyt na slnku môže spôsobiť nezvratné poškodenie našich očí až do úplnej straty zraku.

Nepríjemné na tom celom je, že riziko úpalu vám hrozí, aj keď je slnko za zenitom, t.j. vysoko nad horizontom medzi 12 a 16 hodinou. Práve vtedy na pokožku dopadá najpriamejšie slnečné svetlo. No pri očiach je to naopak - naše oči sú najmenej chránené práve vtedy, keď nie je slnko tak vysoko. Myslite preto počas leta nielen na bezpečnosť svojich krásnych zlatých šperkov, ale aj ochranu zraku vhodnými okuliarmi.

Slnečné okuliare vás v lete ochránia pred mnohými nástrahami
Zrak je na tom v prípade letného slnka horšie, pretože pre oči sú veľmi nebezpečné nielen priame lúče, ale aj tie, ktoré sa odrážajú od piesku, vody, asfaltu a iných povrchov (v zime napríklad od snehu). Preto je dôležité nosiť najmä, no nielen v lete, kvalitné dámske slnečné okuliare.

Slnečné okuliare vám pomôžu chrániť zrak. Nedostatočná ochrana sietnice vo vnútri oka pred ultrafialovým žiarením môže u ľudí s pribúdajúcim vekom podnietiť vznik makulárnej degenerácie, pri ktorej existuje riziko úplnej straty zraku.

Druhým dôvodom, prečo nosiť slnečné okuliare, je ochrana očnej šošovky. V priebehu rokov sa mení aj naše videnie, ktoré je z roka na rok menej ostré a viac rozmazané, čomu sa hovorí katarakta alebo sivý zákal. Ochranou očí pred slnečným žiarením predchádzate aj tejto chorobe.

Ochrana očí pred slnečným žiarením je tiež nevyhnutnosťou pre každého, ale dvojnásobne dôležitá u pacientov s rakovinou v anamnéze.

Rakovina kože začína na očných viečkach, čo je veľmi častý prípad. Slnečné okuliare samozrejme nie sú liekom na rakovinu, ale prečo ich nenosiť, keď vám to pomôže negatívny vplyv ultrafialového žiarenia eliminovať.


Foto: Nadya Kubik/Shutterstock.com

Opatrenia na ochranu očí
Ak pociťujete v lete problémy so zrakom, mali by ste tiež navštíviť najlepšieho očného lekára v Nitre alebo okolí. Oftalmológ je na diagnostiku možných chorôb a nasledovných opatrení najlepší.

Pomôcť vám v ochrane zraku môžu aj iné doplnky. Nielen okuliare, ale aj slnečný klobúk alebo čiapka so štítom môžu poskytnúť určitú ochranu zraku pred ultrafialovými lúčmi. Zároveň vám nemôžu poskytnúť úplnú záruku.
Zabudnite aj na dlhodobú prácu za počítačom a poskytnite svojim očiam úľavu. Špecializované vitamínové komplexy s prvkami, ktoré majú priaznivý účinok na oči sú vitamíny A, C, B1, B2, B6, B12, draslík a iné.
Chráňte sa a nestrácajte v prípade potreby čas so samoliečobu a uvidíte, že nielen leto plné slnka prežijete bez ujmy na zdraví.