Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Dravcov podľa odborníkov trávia ľudia, ktorí majú mylné informácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Ochranári tiež varujú, že páchatelia si často neuvedomujú nebezpečnosť používaných otráv.

Bratislava 24. marca (TASR) - Dravcov podľa odborníkov z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) trávia najmä ľudia, ktorí ich vnímajú ako škodcov, alebo konkurentov rôznych podnikateľských i súkromných záujmov. "Pretrvávajúci stav je do veľkej miery zapríčinený aj stále nedostatočnou úrovňou environmentálneho vzdelávania a nedostatočným poznaním funkcií, ktoré dravé vtáky plnia v rámci ekosystémov," myslia si Zuzana Guziová a Tomáš Veselovský z RPS.

Ochranári tiež varujú, že páchatelia si často neuvedomujú nebezpečnosť používaných otráv. Účinky niektorých z nich sa podľa nich dajú prirovnať k chemickým bojovým látkam. "Ako príklad môžeme uviesť situáciu, keď otrávenú návnadu nájde a začne konzumovať pes a veľmi rýchlo sa u neho dostavia príznaky otravy. Jeho majiteľ mu v panike vyberie mäso z papule, a tiež sa kontaminuje," uvádzajú.

V prvých mesiacoch roka 2019 síce RPS nezaznamenala cielené nelegálne otravy vzácnych druhov vtákov, nálezy iných druhov uhynutých vtákov sa však podľa nej množia. Ide napríklad o havranov, kavky a straky. Ochranári preto pripomínajú, že všetky druhy vtákov s výnimkou holuba domáceho sú na Slovensku chránené. Polícia podľa hovorkyne Prezídia PZ Denisy Baloghovej v tomto roku zatiaľ riešila päť prípadov otráv živočíchov.

V riešení otráv môže ochranárom a polícii pomôcť aj verejnosť. Prostredníctvom aplikácie BirdCrime alebo online formulára na web stránke www.imperialeagle.eu môžu ľudia nahlásiť nájdené uhynuté jedince vtákov. Ochranu dravcov na Slovensku tiež môžu kontaktovať prostredníctvom telefónneho čísla, facebookovej správy alebo mailu. Organizácia každý oznam preveruje, často aj v spolupráci so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR. Obrátiť sa tiež môžu priamo na políciu.

V roku 2018 Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) zaevidovala 101 chránených vtákov, ktoré sa stali obeťou nelegálnych aktivít. Spolu so 17 jedincami z roku 2017 je ich spoločenská hodnota takmer 250.000 eur. "Až 88 z nich uhynulo následkom konzumácie otrávenej návnady, umiestnenej vo voľnej krajine. Medzi obeťami sú aj také vzácne druhy, ako haja červená, orliak morský, orol kráľovský či sokol rároh," informovala vtedy Lucia Deutschová z RPS. Nárast počtu zaevidovaných úhynov podľa nej spôsobila najmä aktivita polície, ochranárov a dobrovoľníkov.