Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Astronauti opravujú v kozme únik čpavku z chladiaceho systému ISS

Foto: TASR/AP

V noci nadnes sa ISS musela neplánovane vyhnúť troskám starého amerického komunikačného satelitu.

Moskva 1. novembra (TASR) - Dvaja astronauti dnes vystúpili z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do voľného kozmického priestoru a začali plánovanú opravu chladiaceho systému stanice.

Podľa vyjadrenia vedenia misie v Moskve, Američanka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide začali svoju prácu o 13.29 SEČ a ak všetko pôjde ako má, mali by byť hotoví s opravou praskliny, cez ktorú uniká čpavok, za 6,5 hodiny, teda okolo 20.00 h SEČ.

Na palube ISS dohliadajú na dvojicu "opravárov" traja ruskí a jeden americký astronaut.

Inžinieri NASA sa domnievajú, že kúsky kozmického odpadu mohli preraziť chladiaci systém ISS alebo jeho časť. Iná možnosť je, že 12-ročné zariadenie jednoducho prasklo. Stanica potrebuje chladiaci systém pre elektronické zariadenia, ktoré má na palube.

V noci nadnes sa ISS musela neplánovane vyhnúť troskám starého amerického komunikačného satelitu. NASA uviedla, že ISS a jej šesť obyvateľov je v bezpečí napriek tomu, že sa stanica musela presunúť do nižšej polohy na obežnej dráhe ako bolo plánované.

V stredu k ISS dopravila ruská kozmická loď Progress poslednú dodávku zásob v tomto roku. Inovovaný zrýchlený letový manéver umožnil, že sa Progress M-17M spojila s orbitálnou stanicou za necelých šesť hodín od štartu.

Progress priviezol pre šesťčlennú posádku 2,5 tony zásob vrátane paliva, kyslíka, potravín, vody a vedeckého vybavenia.

Prvý raz bol manéver, skracujúci let zo zvyčajných 50 na približne šesť hodín, úspešne vyskúšaný pri augustovom štarte lode Progress M-16M.

Podľa ruských expertov ho bude možné využiť aj v prípade kozmických lodí Sojuz s ľudskou posádkou. Po prvý raz by sa tak mohlo stať pri štarte Sojuzu TMA-08M v marci budúceho roku, uviedla agentúra RIA Novosti.