Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Značku Európske dedičstvo získalo 12 kostolov na Gemeri a Malohonte

Na archívnej snímke evanjelický kostol v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Značka Európske dedičstvo sa udeľuje budovám, dokumentom, múzeám, archívom, pamiatkam alebo udalostiam, ktoré zohrali dôležitú úlohu pri vytváraní dnešnej Európy.

Brusel 28. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) udelila vo štvrtok značku Európske dedičstvo (European Heritage Label) dvanástim miestam, ktoré zohrali dôležitú úlohu v dejinách a kultúre Európy. Patrí k nim aj stredoveká sakrálna architektúra znázornená v 12 gotických kostoloch v regióne Gemer a Malohont. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že nezávislí odborníci z celej Európy odporučili udelenie tejto značky 12 z celkového počtu 21 lokalít, ktoré vopred vybrali zúčastnené členské štáty v rámci výberu na úrovni EÚ v roku 2021.

"Ocenenú slovenskú lokalitu Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte tvorí súbor 12 ranogotických kostolov s unikátne zachovanou kolekciou stredovekých nástenných malieb, ktoré predstavujú výnimočný doklad internacionálneho charakteru európskeho umenia a živých kultúrnych kontaktov naprieč Európou už v dávnej minulosti," priblížila Anna Tuhárska z Pamiatkového úradu SR.

Súčasťou ocenenej lokality sú kostoly v Rimavskej Bani, Rimavskom Brezove, Kyjaticiach a Kraskove v rámci Rimavského okruhu, kostol v Chyžnom, Kameňanoch, Rákoši a rotunda v Šiveticiach v rámci Jelšavského okruhu a kostol v Koceľovciach, Ochtinej, Plešivci a Štítniku v rámci Štítnického okruhu.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti uviedla, že kultúrne dedičstvo je "dušou Európy". "Tieto nádherné miesta stelesňujú našu bohatú históriu, sú geografickým prejavom toho, kým sme. Miesta so značkou Európske dedičstvo patria medzi najväčšie dary, ktoré môže Európa ponúknuť, a našou povinnosťou je zachovať ich za každú cenu," odkázala.

Značka Európske dedičstvo sa udeľuje budovám, dokumentom, múzeám, archívom, pamiatkam alebo udalostiam, ktoré zohrali dôležitú úlohu pri vytváraní dnešnej Európy. Jej cieľom je zlepšiť porozumenie a uznanie spoločného a rôznorodého dedičstva EÚ zo strany občanov a najmä mladých ľudí. Štvrtkovým rozhodnutím sa celkový počet lokalít, ktoré sú držiteľmi značky Európske dedičstvo, zvýšil na 60.

História značky Európske dedičstvo siaha do roku 2005, keď vznikla ako medzivládna iniciatíva 19 európskych krajín, ku ktorej sa vtedy nomináciou štyroch lokalít pripojila aj Slovenská republika.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)