Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Edisonov fonograf sa mal uplatniť aj v bábikách, tam neuspel

Foto: www.edisontinfoil.com

Malý fonografček umiestnil do bábiky a očakávaný hit bol na svete. Strojček hovoriacej bábiky sa musel naťahovať kľukou, bábika bola drahá a na trhu sa neujala.

New York/Bratislava 18. februára (TASR) - Americký vynálezca Thomas Alva Edison získal pred 135 rokmi patent na fonograf.

Svoj prístroj zaznamenávajúci a reprodukujúci ľudský hlas a hudbu predstavil verejnosti v novembri 1877. Patent na neho Edison dostal 19. februára 1878.

Fonograf bol valec pokrytý kovovou fóliou. Otáčal sa kľukou a na fóliu sa ihlou zaznamenávali pohyby membrány, ktorú rozochvievali zvuky – reč, spev alebo hudba. Ihla sa pohybovala po špirále. Edison prezentoval svoj vynález v redakcii časopisu Scientific American Magazine. Ohromenej spoločnosti sa z fonografu ozvalo: Dobrý deň, ako sa máte? Páči sa vám môj fonograf? Zo zachovaných Edisonových patentov a dokladov vyplýva, že sa zamýšľal aj nad tým, použiť namiesto valca plochý disk, tu by však nastali problémy s rýchlosťou otáčania a tak valec zvíťazil.

K fonografu sa Edison dopracoval počas experimentov s telefónom Grahama Bella. Skúmal prenos zvuku membránou, pokúsil sa ho zaznamenať a potom spätne prehrať. Keď sa vynález ozval jeho vlastným hlasom, utrpel najväčší šok v živote. Experimentovanie so záznamom zvuku Edison zanechal a vrátil sa k nemu až o desať rokov, keď založil spoločnosť Edison Phonograph Corporation na výrobu a predaj fonografov. Okrem zábavy fonograf našiel svoje využitie aj v kanceláriách, slúžil ako dnešný diktafón. Jeho vylepšené verzie, keď bola kovová fólia nahradená voskom, sa používali údajne až do roku 1947.

Edison chcel využiť fonograf aj v hračkách. Malý fonografček umiestnil do bábiky a očakávaný hit bol na svete. Strojček hovoriacej bábiky sa musel naťahovať kľukou, bábika bola drahá a na trhu sa neujala. Oblečená bábika s hlavou importovanou z Európy sa predávala za 20 až 25 dolárov, to bol vtedy dvojtýždňový priemerný plat. Obchod s hračkami objednal 2500 kusov, ktoré sa takmer do jedného vrátilo výrobcovi. Bábikám fonografy z brušiek vyňali a predali už bez nich za nízku cenu. Zachovalo sa len veľmi málo originálnych exemplárov. Edison sa neskôr vyjadril, že hlas týchto malých príšeriek bol na počúvanie krajne nepríjemný.