Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

V egyptskom Luxore otvorili repliku Tutanchamonovej hrobky

Britský archeológ a egyptológ HOWARD CARTER, ktorý objavil neporušenú Tutanchamónovu hrobku v Údolí kráľov. Foto: TASR/AP

Tutanchamon, 12. faraón 18. dynastie, vládol v Egypte v rokoch 1333-1323 pred n.l., pričom v čase smrti mal len 19 rokov.

Luxor 30. apríla (TASR) - V egyptskom Luxore dnes slávnostne otvorili repliku hrobky faraóna Tutanchamona, ktorá má pomôcť ochrániť pôvodnú stavbu pred návalom turistov, oznámila agentúra DPA.

Kópiu hrobky jedného z najznámejších staroegyptských panovníkov postavila nadácia Factum Arte so sídlom v španielskom Madride, ktorá rozvíja metódy ochrany a prezentácie historických pamiatok za pomoci moderných technológií.

Replika vyrástla neďaleko luxorského Údolia kráľov v blízkosti niekdajšieho domu objaviteľa hrobky, britského archeológa Howarda Cartera.

"Jej význam spočíva v tom, že by mala znížiť tlak návštevníkov na pôvodnú hrobku," uviedol egyptský minister pre cestovný ruch Hišám Zázú.

Turisti budú môcť stále navštevovať aj originálnu hrobku, ale za vstupenky do nej zaplatia viac peňazí. Stav pôvodného pohrebného komplexu v ostatných rokoch negatívne poznačila zvýšená teplota a vlhkosť spojená s neustávajúcim návalom návštevníkov.

Minister Zázú pri otvorení vyjadril nádej, že asi polovica z potenciálnych záujemcov sa napokon rozhodne pre návštevu repliky - zo zvedavosti i kvôli nižšiemu vstupnému.

Egyptské úrady dúfajú, že otvorenie kópie Tutanchamonovej hrobky podporí miestny turistický priemysel, postihnutý vyše trojročným obdobím politickej a bezpečnostnej nestability v krajine.

Replika je prvou fázou rozsiahlejšieho projektu, v rámci ktorého majú byť postavené presné kópie hrobiek faraóna Setiho i kráľovnej Nefertari (obaja 19. dynastia), ktoré nie sú v súčasnosti prístupné verejnosti.

Tutanchamon, 12. faraón 18. dynastie, vládol v Egypte v rokoch 1333-1323 pred n.l., pričom v čase smrti mal len 19 rokov. Hoci "chlapec na tróne" ani zďaleka nepatril medzi významných faraónov, vo svete ho preslávila takmer neporušená hrobka, ktorú v roku 1922 objavil v Údolí kráľov Howard Carter.