Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Španielskym archeológom sa v Egypte podarilo objaviť 3600-ročnú múmiu

Nájdený dvojmetrový sarkofág je zdobený vyrytými hieroglyfmi a dekoráciami z vtáčích pier a stále vykazuje pôvodné farby. Foto: TASR/AP

Vzácny nález bol uložený v zachovanom drevenom sarkofágu, ktorý experti datujú do roku 1600 pred Kristom, keď vládla 17. dynastia faraónov.

Káhira 13. februára (TASR) - Španielskym archeológom sa podarilo odkryť v starovekom egyptskom meste Luxor 3600-ročnú, dobre zachovanú múmiu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo pamiatok.

Ako vo vyhlásení uviedol šéf rezortu Muhammad Ibráhím, vzácny nález bol uložený v zachovanom drevenom sarkofágu, ktorý experti datujú do roku 1600 pred Kristom, keď vládla 17. dynastia faraónov.

Minister informoval, že múmia pravdepodobne patrí vysokému štátnemu hodnostárovi. Dvojmetrový sarkofág je zdobený vyrytými hieroglyfmi a dekoráciami z vtáčích pier a stále vykazuje pôvodné farby.

Nález objavili španielski archeológovia v spolupráci s egyptským ministerstvom pamiatok. V ďalšej fáze sa vedci pokúsia stanoviť presnú identitu múmie.