Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

V egyptskej Sakkáre objavili archeológovia hrobku kráľovského posla

Egyptský reštaurátor čistí nánosy na vápenci v novoobjavenej hrobke v Sakkáre. Foto: TASR/AP

Sakkára bola v minulosti pohrebiskom obyvateľov egyptského mesta Memfis. Nachádza sa v nej aj najstaršia známa egyptská pyramída.

Káhira 8. mája (TASR) - Archeológovia objavili hrobku, ktorá zrejme pochádza z obdobia okolo roku 1100 pnl. Nachádza sa južne od Káhiry. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na egyptské ministerstvo pre pamiatky.

Minister Muhammad Ibrahim vyhlásil, že hrobka patrí strážcovi armádnych archívov a kráľovskému poslovi pre cudzie krajiny. Ibrahim povedal, že fakulta archeológie na Káhirskej univerzite objavila hrobku v Sakkáre. Podľa jeho slov tým pridala "kapitolu do našich vedomostí o dejinách Sakkáry".

Predstaviteľ z univerzity povedal, že hrobka obsahuje "veľmi pekné nápisy" o pohrebnom sprievode a posmrtnom živote nebožtíka.

Galéria: V Egypte objavili novú hrobku kráľovského posla





Hrobka sa nachádzala neďaleko inej, ktorá pochádza z rovnakého obdobia a patrila veliteľovi egyptskej armády. Objavili ju počas predošlej sezóny vykopávok.

Sakkára bola v minulosti pohrebiskom obyvateľov egyptského mesta Memfis. Nachádza sa v nej aj najstaršia známa egyptská pyramída.