Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

EK určila, že peľ je prirodzená súčasť medu a nie iba jeho zložka

Včela medonosná zbiera peľ zo slnečnice. Foto: TASR/AP

Návrh komisie nebude mať vplyv na rozhodnutie Súdneho dvora, pokiaľ ide o uplatňovanie právnych predpisov týkajúcich sa geneticky modifikovaných potravín na geneticky modifikovaný peľ v potravinách.

Brusel 21. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) prijala dnes návrh na zmenu pravidiel pre med s cieľom objasniť pravý charakter peľu.

V súlade s medzinárodnými normami Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa v návrhu vymedzuje peľ ako prirodzená súčasť medu a nie ako jeho zložka.

Návrh komisie nadväzuje na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, ktoré vychádzalo zo smernice o mede z roku 2001, keď súd označil peľ za zložku v mede, keďže sa v mede nachádza najmä z dôvodu zásahu včelára.

Podľa návrhu EK však peľ predstavuje prirodzenú súčasť a nie zložku medu. Dostáva sa do úľa v dôsledku aktivity včiel a nachádza sa v mede bez ohľadu na zásah včelára. Keďže sa peľ považuje za prirodzenú súčasť medu, pravidlá EÚ pre označovanie potravín, ktoré si vyžadujú zoznam zložiek, sa neuplatňujú.

Návrh komisie nebude mať vplyv na rozhodnutie Súdneho dvora, pokiaľ ide o uplatňovanie právnych predpisov týkajúcich sa geneticky modifikovaných potravín (GMO) na geneticky modifikovaný peľ v potravinách. Predovšetkým nič nemení na rozhodnutí Súdneho dvora, že med obsahujúci geneticky modifikovaný peľ možno uviesť na trh, iba ak sa na neho vzťahuje povolenie podľa právnych predpisov.

EÚ predstavuje približne 13 percent celosvetovej produkcie medu (200.000 ton), pričom najväčším producentom v EÚ je Španielsko (33.000 ton), za ktorým nasledujú Taliansko, Maďarsko a Rumunsko (okolo 22.000 ton) a Portugalsko (21.000 ton). Dovoz medu do EÚ predstavuje približne 140.000 ton a dosahuje 40 percent celkovej spotreby EÚ.