Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Ekologickým darčekom na Vianoce môže byť vlastnoručne vyhotovený dar

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Možnosťou je aj zakúpenie darčekov z druhej ruky. Veci tak dostanú nový život a druhú šancu na využitie.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Ekologickým darčekom na Vianoce môže byť vlastnoručne vyhotovený dar. Možnosťou je aj zakúpenie darčekov z druhej ruky. Veci tak dostanú nový život a druhú šancu na využitie. Ide najmä o produkty z bazárov, second handov alebo antikvariátov. Pre TASR to uviedla koordinátorka energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Barbara Bagiová.

"Väčšina ľudí aj naša planéta ocení nemateriálne, tzv. zážitkové darčeky. Príkladom sú lístky na kultúrne predstavenie, permanentky, kurz či wellness alebo on-line predplatné obľúbeného denníka," myslí si Bagiová. V prípade materiálneho darčeka odporúča podporiť lokálnu výrobu, napríklad ručne robenými výrobkami. Ako darček možno podľa Bagiovej poskytnúť finančný dar neziskovej organizácii.

Pri balení darčekov netreba zabúdať na obal. Možnosťou je aj kúpiť darček v bezobalovej predajni a vyhnúť sa tak zbytočným obalom. "Kto má rád klasickejšie balenie darčekov, ideálnymi sú napríklad papierové tašky, nevyužité látky či už nepotrebné papiere ako staré noviny a časopisy. Jednoducho fantázii sa v balení darčekov medze nekladú," skonštatovala koordinátorka. Odporúča použiť napríklad rastlinné produkty z okolia, motúziky alebo rôzne špagáty na uviazanie či upevnenie obalu na darček.