Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Elegán a charizmatický český herec Jiří Bartoška má 75 rokov

Na archívnej snímke český herec Jiří Bartoška. Foto: TASR - Martin Baumann

Populárny herec, ktorý prekonal rakovinu, je hlavnou tvárou Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, na čele ktorého stojí od roku 1994.

Praha/Bratislava 24. marca (TASR) – Označujú ho za jedného z najväčších elegánov v českom kultúrnom prostredí. Charizmatický český herec Jiří Bartoška, ktorý je tiež riaditeľom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, sa vo štvrtok 24. marca dožíva 75 rokov.

Sám sa považuje za človeka priťahujúceho problémy - mal trojku zo správania a bol jedným z najznámejších fajčiarov, ktorého prezývali chodiaca reklama na tabakový priemysel. Jeden z najvýraznejších a najpopulárnejších českých hercov stvárnil počas svojej hereckej kariéry na divadelných doskách, vo filme i v televízii množstvo skvelých charakterovo rôznorodých postáv od rozprávkového princa až po boha.

Jiří Bartoška sa narodil 24. marca 1947 v Děčíne. V roku 1972 absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Po skončení školy krátko účinkoval v brnianskom Divadle na Provázku, odkiaľ zamieril v roku 1973 do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem a potom do Mestských divadiel pražských. Od roku 1978 bol členom pražského Divadla Na zábradlí, z ktorého v roku 1991 odišiel do novozaloženého Divadla Bez zábradlí.

Veľkú príležitosť presadiť sa na filmovom plátne dostal Jiří Bartoška v roku 1977 od režiséra Jana Schmidta v pravekej trilógii Osada Havranov, Na veliké řece a Volání rodu. V tom istom roku si zahral aj v dráme Stíny horkého léta, ktorá získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v roku 1978 Krištáľový glóbus. Značnú popularitu mu priniesol tiež televízny seriál Sanitka (1984).

Americký herec Michael Douglas (vľavo) s prezidentom Nadácie MFF v Karlových Varoch Jiřím Bartoškom pred lietadlom po prílete na karlovarský festival v roku 1998.
Foto: Archív TASR/ČTK


V roku 1977 podpísal Antichartu, avšak neskôr sa snažil aktívne tejto nepríjemnej stigmy striasť. Začiatkom roku 1989 podpísal petíciu za prepustenie Václava Havla z väzenia a na jar roku 1989 vyhlásenie Několik vět. Patril k úzkym spolupracovníkom Václava Havla. Bol to práve Jiří Bartoška, kto oznámil 10. decembra 1989 na Václavskom námestí v Prahe kandidatúru Václava Havla na československého prezidenta.

Do porevolučnej filmografie Jiřího Bartošku patria napríklad snímky Krvavý román (1993), Je třeba zabít Sekala (1998), Všichni moji blízcí (1999), Babí léto (2001), Bolero (2004), Teorie tygra (2016) alebo rozprávka Anjel Pána 2 (2016).

Na snímke zľava český herec Jiří Bartoška a režisér Radek Bajgar počas tlačovej konferencie k novému českému filmu Teória tigra v Bratislave v stredu 13. apríla 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pod režijnou taktovkou Marie Poledňákovej stvárnil jednu z hlavných úloh v populárnych komédiách Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012).

Aj v súčasnosti je Jiří Bartoška herecky veľmi aktívny. V posledných rokoch sa predstavil napríklad v životopisnom filme Havel (2020), v romantickej komédii Šťastný nový rok 2: Dobro došli (2021) či v komédii Zbožňovaný (2021).

Populárny herec, ktorý prekonal rakovinu, je hlavnou tvárou Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, na čele ktorého stojí od roku 1994.

Na fotografii sprava Jiří Bartoška s manželkou počas Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Karlove Vary, 28. júna 2019.
Foto: TASR - Dominika Petráková


Nositeľ mnohých významných ocenení Jiří Bartoška si prevzal v roku 2016 Českého leva za mimoriadny prínos pre českú kinematografiu.