Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Elektromobil- čo by ste mali vedieť?

Foto: Nick Starichenko / Shutterstock.com

Elektromobil je v súčasnosti omnoho ekologickejšou variantou používania automobilov.

Bratislava 28. februára (OTS) - Vo všeobecnosti ide o motorové vozidlo, ktorého pohonnou jednotkou je elektrický motor. Takéto vozidlo je poháňané výhradne len elektrickou energiou, ktorú čerpá z batérie. Batériu je potrebné nabíjať v nabíjacej stanici.

Základné informácie
Čo sa týka dojazdu elektromobilu pohybuje sa v hodnote viac než 200km. To by malo byť pre väčšinu vodičov dostatočný údaj. Bez problémov sa teda počas dňa môžete premiestňovať v rámci mesta a tiež takýto automobil zvládne aj kratšie výlety v okolí. V prípade dlhšej trasy môžete využiť nabíjaciu stanicu.

Elektromobily majú pomerne razantné výjazdy do križovatky a predbiehanie. Je to spôsobené najmä vďaka lepšej akcelerácii v porovnaní s bežnými spaľovacími motormi. Európska únia vo všeobecnosti vo veľkom podporuje ekológiu a teda vyvíja aj dostatočné množstvo financií na budovanie nabíjacích sietí.

Dĺžka nabíjania je rôzna pri rôznych druhoch zariadení. Okrem normálnych nabíjacích staníc sú dostupné aj rýchlonabíjacie stanice, ktoré poskytujú za 20 minút nabitie na dojazd približne 270 km. Výhodou je tiež produkcia minimálnych emisií a taktiež sa kladie veľký dôraz na ekológiu aj pri výrobe.

Výhodou elektromobilov je tiež určite plynulá jazda, bezpečnosť, tichá prevádzka a dva batožinové priestory. Čo sa týka financií pri nákupe je určite pozitívom aj vstupná dotácia od štátu za podporu ekológie. Zároveň je tento typ vozidla je v podstate 1 stupňový automat, vďaka čomu ponúka omnoho jednoduchšie šoférovanie.

Elektromobil vs. Normálne auto
Elektromobil je oproti normálnemu autu omnoho drahší, čo sa týka prvotnej investície. Prevádzkové a náklady na servis automobilu sú však omnoho nižšie, vďaka čomu sa vám prvotná investícia vráti. Vo všeobecnosti as teda dá tvrdiť, že čo sa týka nákladov, suma za normálne auto a elektromobil je približne rovnaká.

Elektromobily sa už v súčasnosti považujú aj za veľmi pekne dizajnovo navrhnuté automobily. Nepozerá sa už len na ich funkčnosť a ekologickosť ale pracuje sa aj na ich estetike. Aj pri šetrnejších typoch automobilov sa tak môžete rozhodovať aj podľa estetickej stránky a nechýbajú ani kvalitné prvky ako led svetlá, či prepracovaný interiér.

Či už si teda vyberiete klasický automobil alebo elektromobil je len na Vás. V oboch prípadoch viete ušetriť. Rozdiely môžu byť napríklad v cene jednotlivých autodielov, či pri servise, no môžete uplatňovať aj rôzne zľavy. Elektromobil pre Vás môže mať rovnako veľa výhod aj keď si na určité súčasti budete musieť pravdepodobne dlhšie zvykať.