Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Európskym stromom roka je česká borovica - strážkyňa zaplavenej dediny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Druhé miesto patrí vzácnemu ginku z Daruvaru v Chorvátsku a tretie osamelému topoľu z Ruska.

Banská Bystrica 18. marca (TASR) – Korunu Európskeho stromu roka 2020 získala "strážkyňa zaplavenej dediny" z Českej republiky, majestátna borovica, ktorá s vyše 47.200 hlasmi zanechala svojich súperov ďaleko pozadu. Vyhlásenie výsledkov sa pre šíriacu sa nákazu novým koronavírusom konalo online. TASR o tom v stredu informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.

Druhé miesto patrí vzácnemu ginku z Daruvaru v Chorvátsku a tretie osamelému topoľu z Ruska. Celkovo bolo v tohtoročnej ankete odovzdaných viac než 285.000 platných hlasov. Uzavretie európskych hraníc a preventívne opatrenia štátov však presunuli každoročné vyhlasovanie výsledkov z Európskeho parlamentu v Bruseli na sociálne siete.

"Hľadali sme spôsoby, ako sprostredkovať radosť z výsledkov naraz 16 európskym komunitám. Nakoniec sme skombinovali príbehy stromov a osobné svedectvá prvých troch finalistov do videa, ktoré je teraz možné sledovať a zdieľať medzi fanúšikmi stromov odkiaľkoľvek," konštatoval jeden z hlavných organizátorov Josef Jarý z Environmental Partnership Association, asociácie národných organizácií, ktorá celú súťaž zastrešuje.

Víťazná borovica má viac než 350 rokov. Svoje meno nesie po zatopenej českej obci Chudobín, ktorá bola obetovaná v prospech výstavby vodnej nádrže. Podľa environmentalistov je pôsobivým dôkazom vysokej odolnosti voči rozmarom klímy a pôsobeniu človeka.

Slovensko v európskej súťaži reprezentovala oskoruša domáca (jarabina oskorušová) z Uzovskej Panice, ktorá s viac ako 13.000 hlasmi skončila na desiatom mieste.

Národnú anketu Strom roka na Slovensku organizuje Nadácia Ekopolis.