Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Takmer každý štvrtý obyvateľ Švajčiarska je prisťahovalcom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Európskej únii žije zhruba 6,8 percenta migrantov (vyše 34 miliónov). Približne dvaja z piatich cudzincov sú obyvateľmi členských krajín únie, ale ostatní pochádzajú z nečlenských krajín únie.

Berlín 3. februára (TASR) - Takmer každý štvrtý obyvateľ Švajčiarska je prisťahovalcom: z vyše osem miliónov Švajčiarov pochádza z iných krajín 23,3 percenta obyvateľov.

Dve tretiny prisťahovalcov vo Švajčiarsku pochádzajú z krajín EÚ, väčšinou z Talianska, Nemecka a Portugalska.

Agentúra DPA priniesla dnes prehľad o prisťahovalectve v krajinách susediacich so Švajčiarskom, ktorý mapuje stav z roku 2012.

EURÓPSKA ÚNIA (štatistika je bez Chorvátska): V EÚ žije zhruba 6,8 percenta migrantov (vyše 34 miliónov). Približne dvaja z piatich cudzincov sú obyvateľmi členských krajín únie, ale ostatní pochádzajú z nečlenských krajín únie. Čo sa týka percentuálneho podielu, na čelo sa dostalo Luxembursko, kde je zhruba 44 percent prisťahovalcov. Nasleduje Cyprus s 20 percentami.

NEMECKO: Podiel prisťahovalcov tvorí zhruba deväť percent (7,2 milióna ľudí). Väčšina migrantov je z Turecka (1,6 milióna); z Poľska aj Talianska pochádza zhruba 530.000 osôb.

RAKÚSKO: Z približne 8,5 milióna obyvateľov je každý deviaty cudzincom (11,6 percenta). Prichádzajú hlavne z Nemecka (158 000), Turecka (114 000) a zo Srbska (111 000).

FRANCÚZSKO: Cudzinci tvoria asi šesť percent obyvateľov. Štyria z desiatich migrantov sú z Afriky; takmer rovnaké množstvo pochádza z krajín EÚ, hlavne z Portugalska.

TALIANSKO: Podiel ľudí z iných krajín tvorí skoro osem percent. Z toho polovica pochádza z východnej Európy, najčastejšie ide o prisťahovalcov z Rumunska (888 000) a Albánska (467 000), čo je stav z roku 2010.

LICHTENŠTAJNSKO: Každý tretí zo zhruba 37.000 obyvateľov nie je z tejto krajiny. Prisťahovalci prichádzajú rovnakým podielom z členských aj nečlenských krajín EÚ. Z krajín mimo EÚ pochádza väčšina migrantov zo Švajčiarska - približne 3600 osôb.