Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

EÚ vyskúša projekt cestovania zadarmo pre 18-ročných Európanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvý skúšobný program EÚ v hodnote 12 miliónov eur sa začne realizovať v roku 2018.

Brusel 1. decembra (TASR) - Od budúceho roka Európska únia v rámci pilotného programu rozdá zadarmo lístky na vlak mladým európskym občanom, ktorí dovŕšia vek 18 rokov. Preukaz Interrail Pass by mal byť definitívne platný v roku 2020.

Prvý skúšobný program EÚ v hodnote 12 miliónov eur sa začne realizovať v roku 2018. Belgická televízna stanica RTBF v tejto súvislosti v piatok pripomenula slová belgickej europoslankyne Anneleen Van Bossuytovej, že "Európa sa hrá na Mikuláša".

"Je dobré, že EÚ chce investovať do mladých ľudí, ale napríklad program Erasmus ponúka oveľa viac vyhliadok pre ich budúcnosť ako preukaz Interrail," povedala Van Bossuytová. Je to však práve Európsky parlament, ktorý tento nápad presadzuje a podporuje.

RTBF pripomenula, že nejde o novú myšlienku. Skupina europoslancov z Európskej ľudovej strany (EPP) ešte minulý rok predložila zákonodarnému zboru projekt, podľa ktorého každý európsky občan na svoje 18. narodeniny dostane zadarmo cestovný lístok Interrail, aby mohol cestovať po Európe s cieľom lepšie spoznať "starý kontinent".

Pôvodná myšlienka však bola následne trochu upravená. Európsky parlament odsúhlasil, že najskôr tento návrh vyskúša cez pilotný projekt, na ktorý bolo vyčlenených 12 miliónov eur. Na základe výsledkov pilotného projektu by sa mal preukaz Interrail Pass od roku 2020 stať bežnou záležitosťou pre dospievajúcich Európanov.