Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Európske dni archeológie 2022 budú na náleziskách, v múzeách i online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Archeológovia Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica pozývajú na vychádzku po náleze historickej cesty v Devičí, v okrese Krupina, s rozprávaním o míľnikoch dejín dopravy (17. 6.).

Bratislava 14. júna (TASR) – Tretí júnový víkend bude aj na Slovensku patriť podujatiam pri príležitosti Európskych dní archeológie 2022. V dňoch 17. až 19. júna sa uskutočnia pod šírym nebom na archeologických náleziskách, v chládku múzeí, ale aj v online priestore. "Cieľom je spropagovať a priblížiť prácu archeológov a archeologické dedičstvo širokej verejnosti," uviedla pre TASR Petra Kmeťová z Pamiatkového úradu (PÚ) SR, ktorý je koordinátorom podujatí.

Archeológovia, pamiatkari a muzeálni pracovníci budú sprevádzať záujemcov po archeologických pamiatkach, expozíciách a výskumoch. Pripravené sú i prednášky a aktivity pre deti. Na internete sprístupnia interaktívne prezentácie archeologických nálezísk a zaujímavých nálezov.

V prípade archeologických nálezísk môže verejnosť spoznať napríklad hrad Uhrovec z pohľadu archeológie a rôznych jej zákutí, komentované prehliadky sa budú konať počas troch dní. Záujemcom o hrady je určená aj komentovaná prehliadka menej známej ruiny hradu Čeklís v Bernolákove, ako aj priľahlého zaniknutého cintorína (17. 6.). Zaujať ich môžu aj archeologické potulky hradom Hrušov, situovaného pri obci Hostie v okrese Zlaté Moravce (18. 6.), či v rovnaký deň komentovaná prehliadka hradu Sivý Kameň v Podhradí, v okrese Prievidza.

Archeológovia Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica pozývajú na vychádzku po náleze historickej cesty v Devičí, v okrese Krupina, s rozprávaním o míľnikoch dejín dopravy (17. 6.). Pamiatkový úrad SR tiež dáva do pozornosti otvorenie obnoveného Náučného historického chodníka hradisko Zobor v Nitre (19. 6.), ktoré bude spojené s náučnou vychádzkou po hradisku.

Atraktívnou bude aj akcia Deň živého Dunajského limesu (Living Danube Limes Day), ktorá sa uskutoční 18. júna. Návštevníci budú mať možnosť nahliadnuť do života Rimanov v antických lokalitách Gerulata v Bratislave-Rusovciach a Carnuntum v Rakúskom Petronelli.

Z podujatí v interiéroch múzeí si možno vybrať z ponuky Slovenského národného múzea (SNM) - Archeologického múzea v Bratislave, Malokarpatského múzea v Pezinku, Ponitrianskeho múzea v Nitre, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote či Múzea v Kežmarku, kde bude v piatok (17. 6.) akcia pre deti "Hravo archeológom alebo archeológia pre začiatočníkov i pokročilých".

Na internete PÚ SR sprístupní virtuálnu výstavu vybraných archeologických nálezov, ktoré pochádzajú z výskumnej činnosti, alebo boli objavené náhodne. Na platforme Sketchfab zverejní niekoľko nových 3D modelov terénu archeologických nálezísk na východnom Slovensku.

Kompletný program Európskych dní archeológie 2022 sa postupne zverejňuje aj na facebookovej stránke Európske dni archeológie Slovensko. Bližšie informácie o konkrétnych podujatiach nájdu záujemcovia aj na stránkach jednotlivých inštitúcií.