Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Evanjelici na Slovensku si pripomínajú 125. výročie Tranosciusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Počas doterajšej existencie Tranoscius vydal viac ako 2000 publikácií, tlačovín a časopisov. Od roku 1908 vlastní aj zbierku starých tlačí.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Evanjelici na Slovensku si v týchto dňoch pripomínajú 125. výročie založenia vydavateľstva Tranoscius. TASR o tom informovala mediálna tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Jana Nunvářová.

V Liptovskom Mikuláši 27. apríla 1898 vznikol na základe kupeckého zákona vydavateľsko-kníhkupecký účastinársky spolok Transocius. Prvým predsedom sa stal evanjelický farár Jur Janoška. "Spolok mal za cieľ kupovať a predávať dovolené evanjelické knihy, umelecké predmety a učebné prostriedky, vydávať evanjelické knihy, spisy a časopisy v slovenskej reči. Za dôb Rakúsko-Uhorska to nebola ľahká úloha a jeho predstavitelia často čelili tlaku štátnych orgánov," uviedli z vydavateľstva. Význam Tranoscia čoskoro prerástol len úzky konfesionálny rozmer a evanjelická spoločnosť sa svojou činnosťou stala kultúrnou inštitúciou.

Počas obdobia druhej svetovej vojny bola krátko zastavená celá činnosť spoločnosti. "V období po nástupe komunizmu zase boli mnohé knihy demokratických autorov zošrotované a spoločnosť pozbavili vydavateľských práv. Jej činnosť sa obmedzila na najnutnejšie potreby pre veriacich evanjelickej cirkvi. Obdobie rozkvetu opäť nastalo po páde komunistického režimu v roku 1989. Spoločnosť sa stala akciovou spoločnosťou a kmeňovým vydavateľstvom ECAV na Slovensku," doplnili z vydavateľstva.

Počas doterajšej existencie Tranoscius vydal viac ako 2000 publikácií, tlačovín a časopisov. Od roku 1908 vlastní aj zbierku starých tlačí. "Historická Tranovského knižnica predstavuje najkompletnejšiu zbierku náboženských spevníkov evanjelikov na Slovensku. Je v nej zastúpené prvé vydanie spevníka Cithara Sanctorum od Juraja Tranovského z roku 1636. Táto kniha patrí so svojimi vyše 200 vydaniami k najvydávanejším knihám na Slovensku," doplnili zo spoločnosti.

Výročie založenia spoločnosti si evanjelici pripomenú od 27. do 30. apríla 2023 v Liptovskom Mikuláši. V rámci štvordňového programu bude zasadať valné zhromaždenie, uskutoční sa slávnostná inaugurácia poštovej známky, je pripravený i kultúrno-duchovný program, ktorý vyvrcholí na slávnostných službách Božích, odovzdávaním pamätných listov spoločnosti.