Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Fallgrapp predstavuje novinku Ostrov a ohlasuje vydanie nového albumu

Kapela Fallgrapp, Nora Ibsenová a Juraj "Jureš" Líška. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská kapela Fallgrapp je okrem svojej osobitej tvorby kombinujúcej elektroniku, pop, sláčikové nástroje a do lyriky zaodetú slovenčinu známa práve svojimi prepracovanými videoklipmi.

Bratislava 14. januára (TASR) - Fallgrapp prichádza s novým singlom a videoklipom piesne Ostrov. Tá je predzvesťou nového repertoáru, ktorý skupina vydá v marci. Použitá bola aj vo vianočnom slovenskom filme Šťastný nový rok. TASR informovala PR manažérka Zuzana Mráziková.

Slovenská kapela Fallgrapp je okrem svojej osobitej tvorby kombinujúcej elektroniku, pop, sláčikové nástroje a do lyriky zaodetú slovenčinu známa práve svojimi prepracovanými videoklipmi. Skladbu Ostrov, ktorá je ochutnávkou z pripravovaného albumu preto predstavuje, ako inak, s vizuálnym stvárnením.

„Jureš nám zveril veľmi jemný a citlivý song, svoju osobnú záležitosť. Naším cieľom bolo zobraziť rozpadajúci sa vzťah dvoch ľudí. Hoci spolu prežili mnoho krásneho, v momente, keď sú si už úplne odcudzení, si uvedomujú, že vzťah nie je možné stavať iba na spoločných spomienkach,” uvádza pražská skupina kreatívcov AZN kru, ktorá sa postarala o podobu videoklipu.



V piesni Ostrov jej autor Jureš Líška zachováva Fallgrappu vlastnú snovosť a tajuplnú exotiku v podobe jemnej elektroniky, hutných sláčikov a delikátneho, no naliehavého vokálu. O sláčikové aranžmány ku skladbe sa postarali Martin Majlo Štefánik a Spectrum Quartett. Skladba tiež dostala priestor vo filme v réžii Jakuba Kronera Šťastný nový rok, ktorý beží v slovenských kinách od decembra minulého roka a ešte v predvianočnom období ho zhliadlo vyše stotisíc divákov.

Fallgrapp je slovenské hudobné zoskupenie, podmanivo spájajúce elektroniku s akustickými nástrojmi, sláčikovým triom a ženským vokálom. Živé koncerty charakterizuje nezameniteľná intímna atmosféra, zaujímavo vrstvené aranžmány či netradičný prístup k slovenským textom.

Debutový album Rieka patrí k popredným na slovenskej hudobnej scéne a nesie prvenstvo v počte získaných hudobných ocenení Radio_Head Awards v rámci jedného roka, keď získal rovno štyri ceny za album roka, singel, debut a elektronickú nahrávku roka 2014. Obsahuje skladby ako Ľadový útes, I.N.A alebo Vlasy, ktorej videoklip zaznamenal na Youtube viac ako milión zhliadnutí. V poradí druhý album, V hmle, sa vyznačuje väčšou pestrosťou a spoluprácou s interpretmi ako Jana Kirschner, Vec či Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Aktuálne kapela pripravuje tretí štúdiový album, ktorého vydanie je naplánované na marec vo vydavateľstve Gergaz.