Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Febiofest Bratislava predstavuje nové projekty slovenských filmárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Na prezentácii sa predstaví 11 nových filmových projektov v rôznych štádiách prípravy, päť z nich je hraných, päť dokumentárnych a jeden krátky animovaný film.

Bratislava 21. marca (TASR) - Domácim a zahraničným filmovým profesionálom sú určené Industry Days, dvojdňové podujatie sa koná hybridne v rámci Medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava (16. - 22. 3.). Súčasťou programu v bratislavskom kine Lumiére je pondelková prezentácia projektov Works in Progress, na ktorej predstavia nové slovenské filmové projekty. Dostupná je pre zástupcov svetových festivalov a sales agentov aj formou on-line live streamu.

Účastníci verejnej prezentácie pripravovaných slovenských projektov Works in Progress sa uchádzajú o cenu Best Febio Pitch Award, dotovanú sumou 3000 eur. O cene rozhodne trojčlenná porota v zložení Daniela Cölle (Pluto Film), Rohan Berry Crickmar (MFF Edinburgh) a Joana de Sousa (Doclisboa). "Novinkou tohto ročníka sú dve partnerské ceny," uviedol vedúci Bratislava Industry Days Tomáš Hudák z Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu (SFÚ). "Cineuropa Work in Progress Award zahŕňa pravidelné informačné pokrývanie jedného projektu medzinárodným filmovým portálom Cineuropa a Pop Up Film Residency Award umožní jednému projektu zúčastniť sa na tvorivej rezidencie spojenej s konzultáciami," dodal.

Na prezentácii sa predstaví 11 nových filmových projektov v rôznych štádiách prípravy, päť z nich je hraných, päť dokumentárnych a jeden krátky animovaný film Ahoj leto režisérskej dvojice Martin Smatana a Veronika Zacharová. Hranú tvorbu reprezentujú pripravované filmy Dvadsaťsedem Gregora Valentoviča, Ema a smrtihlav Ivety Grófovej, Invalid Jonáša Karáska, Milovník, nie bojovník Martiny Buchelovej a krátky film Oči plné piesku Juraja Janiša. Z dokumentárnych projektov odprezentujú Katedrálu Denisa Dobrovodu, Musíme prežiť Tomáša Krupu, Pokiaľ ja žijem Romana Ďuriša, Vtáčnik Evy Križkovej a krátky film Prázdna množina Barbary Vojtašákovej.