Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Febiofest Bratislava sa opäť vracia do kín, premietne takmer 80 filmov

Na archívnej snímke diváci v hľadisku počas otvorenia 25. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Foto: TASR/Marko Erd

Programový riaditeľ festivalu Ondrej Starinský informoval napríklad o uvedení filmu Jednotka intenzivního života, ktorý nedávno získal cenu Českého leva za najlepší dokumentárny film.

Bratislava 9. marca (TASR) - Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava sa uskutoční od 16. do 22. marca v bratislavských kinách Lumiére a Mladosť. V programe 29. ročníka prinesie takmer 80 filmov v ôsmich sekciách, chýbať nebudú súťaž krátkych filmov a Industry Days. Výber filmov následne poputuje do ďalších 17 slovenských miest.

Po dvoch rokoch sa festival uskutoční opäť v kamenných kinách. Venovať sa bude i slovenskej filmovej klasike. "Budeme fokusovať digitalizovanú reštaurovanú klasiku, v tomto prípade film Eduarda Grečnera Každý týždeň sedem dní z roku 1964, svetovú premiéru v digitalizovanej podobe mal na festivale v Rotterdame," informoval v stredu na tlačovej konferencii prezident MFF Febiofest Bratislava Peter Dubecký.

Programový riaditeľ festivalu Ondrej Starinský informoval napríklad o uvedení filmu Jednotka intenzivního života, ktorý nedávno získal cenu Českého leva za najlepší dokumentárny film. "Je to autentický dokument z prostredia paliatívnej starostlivosti v Česku, režisérka Adéla Komrzý ho príde uviesť, nasledovať bude diskusia," priblížil sekciu V strede Európy, v ktorej diváci uvidia aj krátky film Tomáša Krupu Musíme prežiť: Fukušima, snímku Kryštof režiséra Zdeňka Jiráskeho o prenasledovaní mníchov v 50. rokoch komunistickým režimom. "V tejto sekcii tiež odpremiérujeme najnovší film Václava Kadrnku Správa o záchrane mŕtveho aj za účasti režiséra a slovenskej predstaviteľky Zuzany Mauréry," poznamenal Starinský, upozornil tiež na najnovší film Kornéla Mundruczóa Evolúcia.

Špeciálna sekcia Ukrajina: v strede Európy, ktorou organizátori reflektujú aktuálne udalosti u našich východných susedov, premietne osem titulov. Sú medzi nimi napríklad aj Donbas Sergeja Loznicu, dva filmy znalca súčasného Ruska Vitalija Manského či nový film ukrajinského filmára Valentyna Vasjanovyča Odraz. "Výťažok zo vstupného venujeme na podporu pomoci pre Ukrajinu," dodal Starinský.

Festival ďalej avizuje, že jeho návštevníci uvidia tiež posledný film zosnulej režisérky Agnés Vardovej, snímku Ennio, celovečerný dokument režiséra Giuseppeho Tornatoreho o živote a diele skladateľa Ennia Morriconeho, či film majstra japonskej kinematografie Takashi Miikeho Prvá láska.

Súčasťou MFF Febiofest Bratislava 2022, ktorý organizuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), bude Industry program – Works in Progress, prezentácia nových slovenských filmových projektov sa uskutoční 21. marca.

Febiofest Bratislava otvorí Jan P. Matuszynski s filmom Nezanechať stopy
Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava (16. - 22. 3.) pokračuje v spolupráci so vzdelávacím podujatím Visegrad Film Forum (VFF). Organizátori na stredajšej tlačovej konferencii informovali, že obe podujatia budú zdieľať nielen priestory, ale aj niektoré časti programu. Tým je tiež uvedenie otváracieho filmu Nezanechať stopy, ktorý príde osobne do Bratislavy predstaviť režisér Jan P. Matuszynski.

Poľský režisér Jan P. Matuszynski, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Poľský režisér vychádzal pri tvorbe drámy Nezanechať stopy zo skutočného príbehu. V roku 1983 Poľskom otriasol prípad stredoškoláka Grzegorze Przemyka. Ten bol brutálne zbitý poľskou políciou Milicja Obywatelska. Matuszynski vo filme rozpráva príbeh Jureka – jediného svedka tohto incidentu, ktorý sa okamžite stáva pre štát nepriateľom číslo jeden. "Neľahký príbeh komunistického Poľska nielen že ovládol poľské filmové ceny, bol aj nominovaný na cenu Zlatý lev v Benátkach," približuje festival svoj otvárací film.

Ako uviedla programová koordinátorka MFF Febiofest Bratislava a VFF Monika Lošťáková, Matuszynski osobne predstaví aj svoj hraný debut Posledná rodina (2016). Festival pritiahne na Slovensko viacero zahraničných profesionálov a tvorcov. Svoj dokumentárny film Bratstvo uvedie taliansky režisér Francesco Montagner. "Na Visegrad Film Forum príde zvukový majster Eddy Joseph, uvedieme kultový film Pink Floyd: The Wall, ku ktorému robil zvukový dizajn. Pozvanie prijal aj producent amerických filmov Jima Jarmuscha Jim Stark a kostýmová výtvarníčka kultového seriálu Priatelia," dodala Lošťáková.