Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Festival Jeden svet otvára témy feminizmu aj boja proti útlaku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeden svet potrvá do 11. novembra v online verzii s možnosťou sledovania po celom Slovensku.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Na témy feminizmu, ženskej sexuality a boja proti útlaku chce poukázať Medzinárodný filmový festival Jeden svet formou online výstavy Tvoja vulva!, na ktorej predstaví netradičné diela Kristín Gunnlaugsdóttir. "V spolupráci s mesačníkom Kapitál vznikol online projekt, ktorý prepája originálne obrazy islandskej umelkyne s mizogýnnymi a šovinistickými výrokmi slovenských politikov," priblížila výstavu PR manažérka Ivana Schwarz. Súčasťou projektu bude aj diskusia s názvom "Nikoho som tým neponížil. Akurát nejaké frustrované ženy", ktorou online výstava vyvrcholí.

Gunnlaugsdóttir vystavuje v galériách a múzeách po celom svete. V jej tvorbe dominujú obrazy vagín v nadrozmernej veľkosti. "Tie nie sú mienené ako prvoplánová provokácia či snaha šokovať. Sú hľadaním odpovedí na to, kto sme, aký vzťah prechovávame k vlastnému telu, pôžitku z neho, ako vnímame samy seba a ako nás vidí spoločnosť. Čo od nás očakáva a ako sa môžeme vnútorne oslobodiť od stereotypizácie a posudzovania," vysvetlila Schwarz.

"Jej tvorba v sebe nesie silné filozofické i feministické posolstvo. Venuje priestor ženskej sexualite a role ženy v celej jej celistvosti. Kristín sa okrem ženskej sexuality venuje aj téme rakoviny ženských orgánov, starnutiu, stigmatizácii pohlavných ochorení, religiozite či materstvu," dodáva umelecká riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabiánová. Organizátori podľa jej slov chceli, aby diela islandskej umelkyne boli prepojené so slovenskou realitou. "Aby univerzálna ľudská túžba po slobode, zhmotnená v jej tvorbe, bola prepojená na lokálnu snahu našich politikov túto slobodu oklieštiť," vysvetlila.

Online výstava Tvoja vulva! reflektuje súčasné dianie na Slovensku i u našich poľských susedov. Výstava má byť reakciou na opätovnú snahu obmedziť reprodukčné práva žien, dosiahnuť kontrolu nad ženskými telami a životmi. "Je to vzbura proti nátlaku. Vyjadrenie nesúhlasu i odboja. Cez vlastné slová politikov nastavuje zrkadlo tomu, ako vnímajú postavenie žien v spoločnosti," avizujú organizátori festivalu.

"Moja práca je o tom, čo to znamená byť človekom. Som presvedčená, že nikdy nedosiahneme svoje ciele, pokiaľ nebudeme všetci jednotní - spoločne ako ľudstvo, muži aj ženy. My všetci," hovorí Gunnlaugsdóttir, ktorej diela budú postupne zverejňované na Facebooku festivalu Jeden svet. Vznikne k nim aj galéria na festivalovom webe. "Chcem vyobraziť útlak a násilie namierené proti ženám v priebehu storočí, aby všetky ženy mohli pozerať na seba s láskou, hrdosťou a akceptovaním toho, kým sú, a dať svojej existencii jedno veľké ÁNO," dodala k svojej práci umelkyňa.

Jeden svet potrvá do 11. novembra v online verzii s možnosťou sledovania po celom Slovensku. Sprístupňuje takmer 50 dokumentárnych filmov a desiatky diskusií.