Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Festival jedla na hrade oficiálne otvorili, očakávajú 20.000 ľudí

Slovak Food Festival ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zaujímavé vône, špecifické chute, cukrovinky, víno, domáce lokše, husacina, steaky, dary mora aj strukoviny.

Bratislava 25. mája (TASR) – Kuchári z rôznych kútov Slovenska odišli na tri dni zo svojich prevádzok, aby na bratislavskom hrade ukázali, čo vedia. Najväčší piknik v meste pod názvom Slovak Food Festival však ponúkne nielen slovenskú kuchyňu a prezentáciu rôznych regiónov, ale aj peruánske jedlá či sushi. Jeho tretí ročník dnes popoludní oficiálne otvorili.

Zaujímavé vône, špecifické chute, cukrovinky, víno, domáce lokše, husacina, steaky, dary mora aj strukoviny. Všetko, čo ku kvalitnej gastronómii patrí, nájdu Bratislavčania v exteriéri hradu až do nedele 27. mája. Stačí si len kúpiť festivalové lístky, ktoré sú oficiálnym platidlom a môže sa začať ochutnávať.





Najlepšie cookies široko-ďaleko na Slovak Food Feste!


Ochutnali ste už cookies? Ešte nie? Alebo ste už nejaké doma upiekli a chcete nabrať novú inšpiráciu? Tento víkend máte jedinečnú možnosť spoznať najlepšie cookies široko-ďaleko priamo na Bratislavskom hrade.


Cookies je najvariabilnejší koláčik na svete! Upiecť si ho môžete z tých najrozmanitejších surovín, na sladko či na slano. Príďte sa presvedčiť do stánku s číslom 26 a odneste si cookies podľa vašej chuti. Cookies, malé koláčiky okrúhleho tvaru s rustikálnou štruktúrou, si ľudia na celom svete vychutnávajú už takmer tri storočia. Sú všade. S nami sa ich môžete naučiť piecť aj doma! Poradiť, prezradiť svoje tipy a triky prídu aj ambasádori cookies - moderátorka Adriana Poláková a šéfkuchár Marek Petrán. Tešiť sa môžete na napríklad na klasické čokoládové cookies, alebo na špecialitu šéfkuchára – cookies s parmskou šunkou a plesnivým syrom. Nenechajte si ujsť vynikajúci dezert po všetkých festivalových maškrtách!
Na tohtoročných gurmánskych hodoch je 56 vystavovateľov. "Niektorí majú aj niekoľko stánkov. Napríklad zeleninári ich majú osem. Predávajú čerstvú zeleninu, je to niečo ako malá Miletička," uviedla pre TASR organizátorka festivalu Martina Luknárová. Okrem jedla však čakajú na návštevníkov aj barmanské a gurmánske šou či súťaž v otváraní ustríc.

Tešiť sa však môžu aj rodiny s deťmi. "Bude tu nafukovací stan, ktorý práve chystáme. V sobotu a v nedeľu je tu tiež škola remesiel, kde si môžu deti vyrobiť šperky alebo veci z hliny," priblížila Luknárová. Svoje kulinárske umenie predvedú okrem kuchárov aj novinári. V nedeľu od 14.00 h totiž odštartuje súťaž médií. "Chystá sa ich súťažiť desať. Myslím, že to bude rovnako zaujímavé, ako každý rok," dodala organizátorka.

Na dnešnom slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj bratislavský primátor Milan Ftáčnik. "Prináša to zaujímavú aktivitu do nášho mesta. Ak by ste chceli absolvovať túto ponuku, ktorú teraz máte na jednom mieste, strávili by ste tým niekoľko dní, možno týždňov," poznamenal. Festival jedla je podľa neho príležitosť nájsť si svoje miesto, kam sa človek potom cez rok vyberie. Podujatiu zaželal, aby vystavovatelia mali stále, čo robiť. "Aby zaujal a ponúkol to, čo inde nenájdeme." Minulý rok prišlo na festival 18.000 ľudí. Tento rok Luknárová verí, že dosiahnu číslo 20.000.

Bratislavský hrad sa čoskoro stane aj súčasťou Kultúrneho leta. Riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo pripomenul, že festival jedla takto aspoň zohrieva jednu zo scén blížiaceho sa podujatia. "Potom sa nám ľahšie otvárajú jeho scény," dodal.