Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Festival Pocity 2022 ocenil filmára M. Palúcha a študentku R. Bizubovú

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Festival od roku 2018 udeľuje cenu Zrnko soli pre filmových tvorcov za ich prínos do kinematografie, výnimočné herecké, filmárske zručnosti či mimoriadne vydarené filmové diela.

Prešov 14. októbra (TASR) - Filmový festival Pocity 2022, ktorý sa skončil v stredu (12. 10.) v Prešove, udelil cenu Zrnko soli filmárovi Martinovi Palúchovi i študentke Rebeke Bizubovej. Ako TASR informovala Nina Šilanová z organizačného tímu festivalu, cena je určená filmovým tvorcom za ich prínos do kinematografie, výnimočné herecké, filmárske zručnosti či mimoriadne vydarené filmové diela.

Festival podľa Šilanovej ponúkol počas siedmich dní bohatý program zostavený z kvalitnej domácej aj zahraničnej kinematografie. Projekcie boli rozdelené do štyroch dramaturgických sekcií - Naše pocity, Pocity susedov: Ukrajina, Pocity zo sveta a Pocity deťom.

Festival od roku 2018 udeľuje cenu Zrnko soli pre filmových tvorcov za ich prínos do kinematografie, výnimočné herecké, filmárske zručnosti či mimoriadne vydarené filmové diela. Ocenenie Zrnko soli vo filmovom páse, ktoré je dielom umeleckého kováča Michala Kačmara, si v minulosti z festivalu odniesli bulharská herečka Irmena Chichikova, dokumentarista Marek Kuboš, režiséri Marko Škop a Peter Kerekes.

"Tento rok cenu festivalu získal Martin Palúch za film Odpočítavanie, posledný film Ivana Palúcha, ktorý svoj film v Prešove uviedol osobne spolu s producentom Petrom Neveďalom a Martinom Kaňuchom zo Slovenského filmového ústavu," uviedla Šilanová.

Utorok (11. 10.) na Stromoradí patril súťaži krátkych filmov Pocity v kraťasoch, kde porota udelila okrem hlavnej ceny aj jednu špeciálnu cenu a tri čestné uznania.

"Hlavnú cenu pre najlepší krátkometrážny film Zrnko soli získala Rebeka Bizubová za dokumentárny film Na začiatku konca, ktorá si hlavnú cenu prevzala so svojou spolupracovníčkou Noémi Galajdovou. Špeciálnu cenu poroty si odniesol dokumentárny film Po svadbe režiséra Mateja Kľúčika a Čestné uznania patrili filmom Kým sa neminie, réžia Barbora Šustrová, Železnô, réžia Ján Kuska a animovanému videoklipu Matello - Domov, réžia Vladimír Seman," priblížila Šilanová.

Viac ako 1100 divákov si počas festivalu Pocity 2022 pozrelo 25 dlhometrážnych a 23 krátkometrážnych filmov.