Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Everest ocenili v Argentíne, v slovenskej premiére ho uvedie Cinematik

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovší film Barabáša premietnu aj na ďalších slovenských i zahraničných festivaloch.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Dokumentárny film Everest - najťažšia cesta získal Cenu za najlepšie dobrodružstvo na medzinárodnom festivale horských filmov Ushuaia, ktorý sa konal v druhej polovici augusta v Argentíne. TASR o tom informovala Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio. Príbeh štyroch slovenských horolezcov, kamarátov z jednej bratislavskej ulice, ktorí v roku 1988 preliezli najťažšiu cestu na najvyššiu horu sveta, si teraz môžu pozrieť aj diváci na Slovensku. Najnovší dokument Pavla Barabáša, ocenený aj na festivaloch v Poľsku a Českej republike, uvedie vo štvrtok v slovenskej premiére piešťanský festival Cinematik (10. - 15. 9.).

"Dobrodružstvo, ktoré prekonáva limity toho, čo bolo považované za možné a zachraňuje esenciálne hodnoty toho, čím bolo horolezectvo v minulosti. Starostlivosť jeden o druhého, dosahovanie cieľa lojálne, najčistejším alpským spôsobom. Film taktiež zachytáva problém podstupovania nevyhnutného rizika a jeho dôsledkov a odsudzovanie spoločnosťou," znelo vyjadrenie poroty argentínskeho festivalu k slovenskej snímke Everest - najťažšia cesta.

"Je poctou húževnatosti a pevnej vôli, ktoré poháňajú ľudí vpred k prekonávaniu vlastných limitov," povedal k dokumentu Barabáš. Jeho najnovší film premietnu aj na ďalších slovenských i zahraničných festivaloch.