Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Film KRYŠTOF prichádza do kín v sprievode mrazivej titulnej piesne

KRYŠTOF Foto: Bontonfilm

V noci z 13. na 14. apríla si pripomenieme 72. výročie začiatku likvidácie kláštorov v Česko-Slovensku komunistickým režimom.

Bratislava 12. apríla (OTS) - Renomovaní slovenskí a českí tvorcovia sa zhodli v tom, že táto smutná, no málo známa udalosť z našich dejín, ktorú ŠtB označovala krycím názvom Akcia K, si zaslúži dostať sa na plátna kín aj do pozornosti divákov, a tak vznikol výnimočný film Kryštof. Ten bude mať v kinách na Slovensku premiéru presne týždeň po spomenutom výročí – 21. apríla.

Smutná téma, no krásny a dôležitý film – aj takto by sa v skratke dal opísať Kryštof. A presne taká istá – smutná i krásna zároveň – je aj titulná pieseň od oceňovanej hudobníčky Kataríny Málikovej, ktorá film sprevádza na ceste do slovenských kín. Tesne pred premiérou snímky Kryštof zároveň vznikol k skladbe videoklip, v ktorom si zahrala aj samotná pesničkárka.

Uspávanka, ktorá sa vám dostane pod kožu
Éterická slovenská speváčka a skladateľka Katarína Máliková je na domácej hudobnej scéne mimoriadne úspešná. Za všetko hovoria hlavné ocenenia v ankete Radio Head Awards, ktoré získali obidva jej doposiaľ vydané albumy – debutový Pustvopol, ako aj ten druhý v poradí s názvom Postalgia. Práve pri tvorbe svojho posledného albumu sa Katarína vzdala inšpirácie slovenským folklórom, no jej experimentálna hudba nestratila nič zo svojej krehkosti, originality a fascinácie detailom. Zveriť jej do rúk hudbu k filmu, ktorý sa venuje dôležitej téme z našej národnej histórie, bol od producentov odvážny krok, ktorý, zdá sa, vyšiel veľmi dobre.

Rovnako ako celá Katarínina tvorba je aj titulná pieseň k filmu Kryštof mrazivá a fascinujúca. Text skladby, ktorá nesie názov Uspávanka pre Kryštofa, je úpravou básne Halali od vynikajúceho moravského básnika Jana Skácela, prenasledovaného počas vlády komunistického režimu v Česko-Slovensku. Nie je teda náhodou, že v skladbe k filmu, ktorý je poctou obetiam totality, zaznievajú práve verše tohto výnimočného umelca.
Prepojenie je symbolické aj v tom, že práve tento rok si pripomíname 100. výročie narodenia Jana Skácela.

Emotívny klip k piesni je kombináciou silných obrazov z filmu so zábermi na samotnú speváčku a pomáha dotvárať atmosféru skladby. Výsledok si môžete vychutnať na vlastné oči:


Za výnimočným filmom stojí výnimočný tím
Snímku Kryštof natočil český režisér Zdeněk Jirásky, ktorého celovečerný debut Poupata (2011) získal štyroch Českých levov, okrem iného aj za najlepší film a réžiu. Za slovenskú stranu projekt viedol producent, scenárista, dramaturg, režisér a zároveň člen Európskej filmovej akadémie Marian Urban, ktorý produkoval a režíroval desiatky filmov, premietaných alebo ocenených na viac než 100 medzinárodných festivaloch. Českou producentkou je Olga Raitoralová, ktorá má za sebou aj snímky ako Ja, Olga Hepnarová, Päťdesiatka či Divoké včely.


Vo filme sa tiež objavia viaceré medzinárodne známe herecké tváre, napríklad Alexandra Borbély, Stanislav Majer alebo Ondřej Malý. Chýbať však nebudú ani u nás etablovaní a obľúbení herci, ako Marián Mitaš, Marek Geišberg, Ľuboš Kostelný, Peter Šimun, Dávid Uzsák či Éva Bandor.

Napínavý príbeh o úteku a láske
Kryštof je príbehom mladého muža na prahu dospelosti, ktorého na konci 40. rokov minulého storočia prijmú do mníšskej komunity na Šumave neďaleko česko-bavorskej hranice. Kryštofa (Mikuláš Bukovjan) čaká noviciát, do kláštora však utiekol nielen pre vieru v Boha, ale aj pre konflikty s otcom a politické pomery po februárovom prevrate. Popri modlitbe a rozjímaní sa venuje aj prevádzačstvu – ľuďom prenasledovaných komunistickým režimom pomáha utiecť cez hranice do Nemecka. Počas jedného z nočných návratov z hranice sa stane svedkom brutálneho zásahu policajných zložiek voči skupinke študentov. Táto noc kompletne zmení celý Kryštofov život. Je to totiž noc z 13. na 14. apríla 1950, noc keď komunisti v rámci Akcie K jeho kláštor zlikvidujú. Kryštof ho nachádza prázdny a vyrabovaný, vydáva sa teda na zúfalý útek pred štátnou mocou. Vďaka náhode sa stretne s osamelou ženou Johanou (Alexandra Borbély), ktorá ho ukryje na svojom hospodárstve. Obaja dúfajú, že sa im spolu podarí prekonať nielen toto krátke obdobie. Majú však proti takému silnému nepriateľovi, akým je totalitný režim, nejakú šancu?

„Diváci sa môžu tešiť na napínavý príbeh o úteku a láske, zasadený do atmosféry 50. rokov minulého storočia,“ odkazuje mladý slovenský herec Dávid Uzsák. Ten vo filme stvárnil postavu študenta Cyrila, ktorý akoby zázrakom prežil nočný policajný zásah a spolu s Kryštofom uteká rozvrátenou krajinou.

Výnimočnú snímku Kryštof si slovenskí diváci budú môcť vychutnať v kinách už od tohto štvrtka 21. 4. 2022.



Realizáciu a distribúciu filmu podporili: Audiovizuálny fond v spolupráci s SPP a Státní fond kinematografie. Distribútorom je BONTONFILM.