Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Film Plastic Symphony predstavuje oficiálny trailer

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Plastic Symphony nakrúcali vo Viedni, na miestach, ako je Lichtenštajnský mestský palác, Konzerthaus či veža Stefansdomu, a tiež v Bratislave.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Film Plastic Symphony o dvoch rozdielnych bratoch a ich odlišnej ceste za šťastím je tretím celovečerným hraným filmom slovenského režiséra Juraja Lehotského (Slepé lásky, Zázrak, Nina). Vo svetovej premiére ho uvedie filmový festival Black Nights Tallinn. Snímka príde do slovenských kín 1. decembra. Avizuje to aj oficiálny trailer, ktorý v stredu zverejnili tvorcovia.

Hlavné úlohy bratov Matúša a Dávida stvárňujú poľský herec Bartosz Bielenia, známy z poľskej snímky Corpus Cristi (2019), a český neherec Vojtěch Zdražil. "Bartosz Bielenia sa špeciálne pre potreby filmu naučil nielen hrať na violončele, ale aj rozprávať po slovensky a po nemecky," približujú tvorcovia snímky. Vo vedľajších úlohách sa predstavia Judit Bárdos a nemecký herec rumunského pôvodu Sabin Tambrea, ktorý v roku 2019 v hlavnej súťaži MFF Cannes predstavil svoj film La Gomera. V menších rolách sa objavia Ľubomír Paulovič, Ela Lehotská, režisér Roman Polák, operná diva Monika Fabiánová, modelka Denisa Dvončová či hudobník a spisovateľ Branislav Jobus.

Plastic Symphony nakrúcali vo Viedni, na miestach, ako je Lichtenštajnský mestský palác, Konzerthaus či veža Stefansdomu, a tiež v Bratislave. Autorom pôvodnej komponovanej vážnej hudby je český skladateľ Aleš Březina. Na scenári sa spolu s režisérom Lehotským podieľal aj kameraman filmu Timotej Križka. Tvorivá dvojica zvolila netypický prístup snímania. "Každá situácia a filmový obraz sú nakrútené v ucelených záberoch bez strihu, ktoré pôsobia napriek svojej dĺžke príťažlivo a zvláštnou energiou vťahujú diváka do príbehu," približuje distribučná spoločnosť Bontonfilm.

Hlavný hrdina Matúš je talentovaný hudobník, ktorý svoju sľubne rozvíjajúcu sa kariéru zanechal, keď mu ochorela adoptívna mama. Jeho brat Dávid sa, naopak, snaží brať život taký, aký je. Matúš cíti frustráciu z nenaplnených ambícií. Na ceste k ich naplneniu stretne bývalého spolužiaka Alberta, ktorý mu otvorí dvere do "lepšieho" sveta. Na rozdiel od Dávida, ktorý našiel svoj zmysel života v práci pre domov seniorov, Matúš napriek úspechu šťastie nenachádza. Zisťuje, že šťastie je stav mysle a skrýva sa v malých veciach.



Trailer: