Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Magazín

Študenti môžu stále posielať svoje filmy na Animofest

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na festival sa môže prihlásiť každý stredoškolák so svojím animovaným filmom a s vyplnenou prihláškou, potvrdenou riaditeľom školy do 29. mája.

Bratislava 16. mája (TASR) - Bratislava sa stane centrom európskej mladej animovanej tvorby. Hlavné mesto bude v júni dejiskom 19. ročníka Medzinárodného festivalu animovaných filmov stredných škôl Animofest. Mladí animátori zo strednej Európy budú mať príležitosť predviesť svoje diela pred odbornou porotou a porovnať sa s kolegami z okolitých krajín.

"Animofest vznikol z dôvodu konfrontácie maturantov našej školy so študentmi ostatných škôl na Slovensku a vo svete," hovorí zakladateľka a riaditeľka festivalu Viera Zavarčíková. Dodáva, že prezentácia študentských prác na festivale, slovenských aj zahraničných, dáva študentom spätnú väzbu, ktorá je pre ich rozvoj a tvorbu nevyhnutná.

Súkromná škola umeleckého priemyslu animovanej tvorby v bratislavskej Petržalke sa tak 11. júna stane miestom s najvyššou koncentráciou mladej animovanej tvorby v Európe. Festival má mladých ľudí upozorniť na široký dosah animovaného filmu a animácie ako takej. "Tá sa totiž uplatňuje v oblasti filmového, reklamného a dizajnérskeho priemyslu, vo filmových, grafických, reklamných štúdiách, v mediálnych agentúrach, v oblasti vzdelávania, výstavníctve, architektúre a všade tam, kde je potrebná znalosť animátorských a grafických postupov a aplikácií," poznamenávajú organizátori festivalu.

Filmy študentov vo veku od 14 do 22 rokov budú hodnotiť známi slovenskí animátori, ktorí posúdia originalitu, nápad, animátorskú zručnosť, strihovú skladbu a celkové vyznenie filmu. Mladým animátorom tak festival prináša príležitosť spojiť sa s odborníkmi v tomto odvetví a presadiť sa ešte pred tým, ako začnú svoju profesionálnu púť na vysokej škole či v odbornom zamestnaní. "Každoročne sa prihlásia desiatky študentov z rôznych kútov Európy a musím povedať, že slovenskí študenti väčšinou obstoja veľmi dobre," konštatuje Zavarčíková.

Súčasťou festivalu bývajú aj súťaže v ďalších umeleckých kategóriách. Ide o Medzinárodnú súťaž odevného dizajnu stredných škôl - UAT Fashion, Medzinárodný festival filmov stredných škôl - UAT Film, Medzinárodnú súťaž fotografického dizajnu stredných škôl - UAT Photo a Medzinárodnú súťaž grafického dizajnu stredných škôl - UAT Graphic.

Na festival sa môže prihlásiť každý stredoškolák so svojím animovaným filmom a s vyplnenou prihláškou, potvrdenou riaditeľom školy do 29. mája.