Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme vzdá poctu G. Ullielovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prehliadka prinesie žánrovo rozmanité diela, uvedie historické drámy, filmy zo súčasnosti, ekologicky zamerané snímky i hudobný film.

Bratislava 23. februára (TASR) - Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme privíta divákov v Bratislave a v ďalších kinách na Slovensku od 7. do 13. marca. V poradí ôsmy ročník prehliadky uvedie vo festivalovej kinopremiére osem snímok.

"Prinesie aj sekciu Fokus venovanú francúzskej femme fatale, herečke Léy Seydouxovej. Sekcia Hommage vzdá poctu nedávno zosnulému francúzskemu hercovi Gaspardovi Ullielovi," uviedol pre TASR PR manažér Marek Suchitra.

Prehliadka prinesie žánrovo rozmanité diela, uvedie historické drámy, filmy zo súčasnosti, ekologicky zamerané snímky i hudobný film. "Francúzska filmová mašina produkuje ročne 200 až 300 filmov a povedať, že osem z nich dáva obraz francúzskej kinematografie, nemôžem. Môžem však našimi premiérami upozorniť na trendy, témy, aktuality, kontext a stabilné hodnoty, ktoré naši diváci od Francúzov čakajú," povedal k podujatiu Ivan Hronec, riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá prehliadku francúzskej kinematografie organizuje v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku počas Mesiaca frankofónie.

V programe figuruje napríklad historický veľkofilm Stratené ilúzie, filmová adaptácia slávneho románu Honoré de Balzaca, ktorú na plátna prináša režisér Xavier Giannoli. Vo filme, ktorý získal 15 nominácií na francúzsku filmovú cenu César, sa objavia Benjamin Voisin, Cécile de Franceová, Xavier Dolan a Vincent Lacoste.

Adéle Exarchopoulosová, ktorá sa preslávila filmom oceneným v Cannes Život Adéle, uvidia návštevníci prehliadky v historickej dráme Anarchisti, ktorá získala národnú cenu Lumiére, ale aj v súčasnej dráme Sibyl. "Film zachytáva pracovný a osobný život terapeutky a zobrazuje medziľudské príbehy, ktoré sa odohrávajú v jej blízkosti," približuje Suchitra film, v ktorom hrá Ulliel. Jeho výnimočné herectvo pripomenie prehliadka francúzskeho filmu aj staršími snímkami Je to len koniec sveta (2016) a Saint Laurent (2014).

Créme de la Créme otvoria v pondelok 7. marca v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND) snímky Stratené ilúzie a France.