Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Filmový a divadelný režisér F. Zeffirelli sa narodil pred 100 rokmi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Začiatkom 60. rokov minulého storočia zaznamenal veľký úspech v Londýne svojim divadelným uvedením Shakespearovej inscenácie Rómeo a Júlia.

Florencia/Bratislava 12. februára (TASR) - Spolupracoval s hviezdami svetovej opernej scény ako Maria Callasová, Luciano Pavarotti či Plácido Domingo. Pôsobil v najprestížnejších operných domoch v milánskej La Scale, Metropolitnej opere v New Yorku či v Kráľovskej opere v Covent Garden v Londýne. Na filmové plátno previedol známe opery, nakrútil úspešné filmy ako Rómeo a Júlia, Skrotenie zlej ženy či Ježiš Nazaretský.

Do filmovej podoby pretavil aj hry Williama Shakespeara, medzi najznámejšie patrí Hamlet, v ktorej hlavnú postavu stvárnil Mel Gibson. V jeho snímkach si zahrali aj Elizabeth Taylorová, Richard Burton, Michael York či Glen Closeová.

Od narodenia talianskeho filmového, divadelného, operného režiséra a scénografa Franca Zeffirelliho uplynie v nedeľu 12. februára 100 rokov.

Narodil 12. februára 1923 vo Florencii. Po absolvovaní Accaddemie di Belle Arti Firenze v roku 1941, sa stal poslucháčom univerzity vo Florencii, kde študoval architektúru a dejiny umenia. Zakrátko jeho štúdium prerušila druhá svetová vojna a budúci slávny režisér sa pridal k partizánom a neskôr slúžil aj ako prekladateľ pre škótsku gardu pôsobiacu v Taliansku.

Po skončení vojny sa presťahoval do Milána, kde pôsobil ako občasný divadelný herec. V roku 1946 sa zoznámil s dnes už legendárnym filmovým režisérom Luchinom Viscontim, pre ktorého pracoval ako scénograf a neskôr ako asistent réžie. Ako samostatný filmár debutoval v roku 1957 komediálnou snímkou Camping.

Začiatkom 60. rokov minulého storočia zaznamenal veľký úspech v Londýne svojim divadelným uvedením Shakespearovej inscenácie Rómeo a Júlia. Povesť odborníka na Shakespeara potvrdil aj v opernej sfére inscenovaním Falstaffa na scéne newyorskej Metropolitnej opery. Známe Verdiho dielo dirigoval samotný Leonard Bernstein. Režíroval aj operu Antonius a Cleopatra, ktorú na motívy Shakespeara zložil americký skladateľ Samuel Barber.

Francovi Zeffirellimu sa darilo preniesť divadelné hry Williama Shakespeara aj na filmové plátno. V roku 1967 nakrútil úspešnú adaptáciu komédie Skrotenie zlej ženy, v ktorej sa v hlavných úloh predstavili herecké hviezdy Liz Taylorová a Richard Burton. O rok neskôr nasledovala filmová podoba Rómea a Júlie, ktorá získala dvoch Oscarov za kameru a kostýmy.

Začiatkom 70. rokov vymenil Shakespeara za náboženskú tematiku, keď nakrútil snímku Brat Slnko, sestra Luna (Fratello sole, sorella luna, 1972), v ktorej vykreslil životný príbeh Svätého Františka z Assisi.

Ježiš Kristus sa zasa stal hlavnou témou jedného zo Zeffirelliho najúspešnejších projektov - štvordielneho televízneho opusu Ježiš Nazaretský (Gesú di Nazareth, 1977), v ktorom hlavné postavy stvárnili Robert Powell, Anne Bancroftová a Claudia Cardinale.

V roku 1979 nakrútil v americkej produkcii film Šampión (The Champ) o bývalom boxerskom majstrovi, ktorý sa kvôli svojmu synovi vracia do ringu. V snímke sa v hlavných úlohách predviedli Jon Voight a Faye Dunawayová. Brooke Shieldsová sa zasa predstavila v ďalšom Zeffirelliho americkom filme Nekonečná láska (Endless Love, 1981).

Po filmových podobách klasických opier ako La Traviata, Pagliacci, Cavalerina Rusticana či Otello nakrútil v roku 1988 životopisný príbeh Mladý Toscanini, v ktorom si zahrali Elizabeth Taylorová, Philippe Noiret či Franco Nero. V roku 1990 zveril hlavnú úlohu vo svojej filmovej adaptácii Hamleta prekvapujúco Melovi Gibsonovi.

Úspech zaznamenal aj jeho film Spútaná láska (Storia di una capinera) z roku 1993 o láske mladej mníšky. Po snímke Jana Eyrová (1996) nakrútil v roku 1999 satirický príbeh z druhej svetovej vojny Čaj s Mussolinim (Tea with Mussolini). Filmom Nesmrteľná Callasová zložil zasa poklonu svetoznámej opernej dive. Posledným Zeffirelliho dielom bola inscenácia Pucciniho opery Turandot.

Renomovaný režisér filmových, divadelných či operných projektov sa v 90. rokoch priznal k homosexuálnej orientácii. V rokoch 1994 - 2001 bol senátorom za stranu Forza Italia vedenú talianskym expremiérom Silviom Berlusconim.

Franco Zeffirelli zomrel 15. júna 2019 v Ríme vo veku 96 rokov.



Zdroj: www.csfd.cz, www.britannica.com