Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Formácia BDHS vydáva album Fluorescent Highlighter

Snímka z videoklipu k pesničke Nohy. Foto: Youtube/BDHS

Prvým obrazom ich súčasnej podoby je skladba Nohy.

Bratislava 9. mája (TASR) – Prešovská formácia BDHS vydáva v týchto dňoch album Fluorescent Highlighter. Ponúka na ňom jedenásť songov, sú nimi Smrteľná dávka, Nohy, Láska Ťa prinúti Miro, Kurča, Medveďku, Medveďku Časť II. Elektrik, Môj pohľad na vec, Tancuj, Dochádzam, Peniaze a Smrteľná dávka epilog mix. Prvým singlom z albumu je skladba Noha, ku ktorej nakrútila kapela aj videoklip. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

„Album sme poskladali z pesničiek, ktoré sme hrali na vystúpeniach a z ich elektronických verzií, ktoré sme síce na koncertoch nehrali, ale chceli sme sa k tomu dopracovať. Motívy si každý pripravil doma, aby sme nemuseli strácať veľa času pri skúšaní. Hudbu sme skladali väčšinou v trojici Tomáš Paľo, Tomáš Urban a Jaroslav Janek. V dvoch pesničkách sú ako autori hudby aj Lukáš Gulden a Miroslav Szirmai. Všetky texty som doteraz napísal ja, ale nevylučujem, že niekedy napíše aj niekto iný, ale zatiaľ to nikto ani neskúšal,“ povedal o novom albume BDHS Paľo.

Pod skratkou BDHS sa môžu skrývať rôzne názvy - Blikajúci Dychový Hudobný Systém, Bass/Drums/Horns/System, Bach/Debussy/Händel/Sibelius, Brutálne Dobrá Hudobná Skupina či Braňo/Dušan/Honza/Svätopluk, ale hlavne je za ňou spolok muzikantov, ktorí sa na všetko pozerajú s poriadnou dávkou humoru a nadhľadu. Skupinu BDHS založili v roku 2015 v Prešove Tomáš Paľo, Tomáš Urban a Lukáš Gulden. Ich zámerom bolo preniesť silu Lowbrass nástrojov a agresívnosť tanečnej hudby typu Prodigy, Fatboy Slim či RATM do live neozvučenej pouličnej šou, čo sa im podarilo zrealizovať takmer dokonale.

Prvým obrazom ich súčasnej podoby je skladba Nohy. „Pesnička vznikla ako jedna z mnohých ďalších, na začiatku bol len basový riff, potom doplnili harmóniu, dychovú vyhrávku a text. Neskôr Tomáš Urban dohral basu a gitaru, na nejakom skupinovom výlete na chatu sme prvýkrát naspievali spev a mali sme prvú demoverziu pesničky Nohy,” objasnil vznik skladby Paľo.

Skupinu BDHS v súčasnosti tvoria muzikanti známi z účinkovania v mnohých úspešných prešovských skupinách, sú nimi Tomáš Paľo (trombón, spev, klávesy), Tomáš Urban (gitara, basa, bicie), Lukáš Gulden (barytón saxofón), Miroslav Szirmai (bicie), Jaroslav Janek (trúbka, klávesy, bicie) a Martin Urban (gitara, basa, bicie).


Nohy klip: