Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Fotku supersplnu za Ľubovnianskym hradom publikujú ako snímku dňa NASA

Snímka Mesiac a Ľubovnianský hrad od fotografa Petra Horáleka. Foto: Petr Horálek

Podľa Horáleka je to dosť šťastný záber, o pár minút neskôr sa v smere nad hradom a k Mesiacu totiž úplne zatiahlo.

Stará Ľubovňa 15. júla (TASR) - Snímka tzv. supersplnu za Ľubovnianskym hradom, ktorú tento týždeň zachytil Petr Horálek, je publikovaná ako prestížna astronomická snímka dňa NASA. "Naposledy bolo Slovensko v NASA vlani v auguste, kedy bol publikovaný obrázok "Perseus a stratené meteory" od Tomáša Slovinského a mňa. Rád som teda opäť reprezentoval Slovensko touto cestou," uviedol Horálek.

V stredu (13. 7.) sa mu podarilo zachytiť superspln z miesta nad obcou Jarabina, odkiaľ vychádzal Mesiac priamo za Ľubovnianskym hradom, ktorý bol vzdialený od miesta pozorovania asi tri kilometre. Konkrétne to bolo o 21.14 h SELČ, Horálek objasnil, že fotografia si vyžadovala veľmi precízne plánovanie. "Miesto som určil s presnosťou na metre. Na snímke je tiež vidieť, že v hornej časti Mesiaca, fragment medzi mrakmi, je tzv. zelený okraj alebo zelený záblesk. Vplyvom tzv. atmosférickej refrakcie sa prvá 'kvapôčka' mesačného svitu objavila v jasnej zelenej farbe - najkratšia vlnová dĺžka, ktorá môže za čistého vzduchu preniknúť atmosférou až k pozorovateľovi," objasnil autor fotografie. Snímka vznikla na teleobjektív s ohniskom 1,1 metra zo statívu. Je to podľa Horáleka dosť šťastný záber, o pár minút neskôr sa v smere nad hradom a k Mesiacu totiž úplne zatiahlo.

To, že je snímka publikovaná ako astronomická snímka dňa NASA, veľmi pozitívne vníma aj riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. S autorom sa už aj dohodli, získali autorské práva a fotografiu budú používať na propagačné účely. "Videli sme reakcie aj na sociálnych sieťach, kde bol tento záber top, čo sa týka sledovanosti a lajkov. My máme celú kolekciu snímok, ktoré používame na propagáciu, a tento záber zaradíme medzi jeden z najdôležitejších, pretože sa naozaj vydaril," skonštatoval Mikulík.