Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vo francúzskych Alpách majú najvyššiu sklenenú vyhliadkovú plošinu

Mathieu Dechavanne stojí v zasklenom výbežku s názvom Krok do prázdna, ktorý sa nachádza na vrchole hory Aiguille du Midi (3842 m) vo francúzskych Alpách počas novinárskeho dňa 17. decembra 2013. Foto: TASR/AP

Návštevníkom ponúka strhujúci a závratný pohľad do kilometrovej hĺbky pod nimi i výhľad na Mont Blanc.

Paríž 18. novembra (TASR) - Vo francúzskych Alpách sprístupnili najvyššie položenú turistickú atrakciu, ktorou je kocka vyhotovená z priehľadného skla, visiaca z vrcholu jedného z horských štítov. Návštevníkom ponúka strhujúci a závratný pohľad do kilometrovej hĺbky pod nimi i výhľad na Mont Blanc, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Výstavba originálnej vyhliadkovej plošiny trvala tri roky. Štyri bočné strany a podlaha sú číre, vyhotovené z troch vrstiev kaleného skla. Plošina je pripevnená k oceľovej závesnej štruktúre. Turistom sa z nej naskytá nádherný výhľad na panorámu európskych veľhôr vrátane masívu Mont Blancu, druhého najvyššieho vrchu svetadielu.

Vyhliadkovú plošinu s názvom "Vstúpte do prázdnoty", ktorá sa nachádza na hore Aiguille du Midi s nadmorskou výškou 3842 metrov, oficiálne otvoria pre verejnosť v sobotu, dnes do nej mali prístup iba novinári. Výstavbu kocky sponzorovala spoločnosť Compagnie du Mont Blanc, ktorá prevádzkuje dopravu v Alpách.