Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Francúzski gurmáni oslavujú Národný deň syrov

Ilustračné foto Foto: TASR/APPhoto/Jeffrey Ulbrich

Národný deň syrov vo Francúzsku vznikol ako úsilie o záchranu lokálne vyrábaných syrov, ale aj ako upozornenie verejnosti na "kultúrny rozmer syrov".

Paríž 24. marca (TASR) - Početné podujatia čakajú labužníkov, milovníkov najmä domácky pripravených syrov, počas francúzskeho Národného dňa syrov.

Francúzi si ho pripomínajú od roku 2001 vždy štvrtú sobotu v marci. V roku 2012 pripadne na 24. marca.

Minimálne osem výrobcov syrov už oznámilo, že v tomto roku pripravilo podujatia na rôznych miestach krajiny s tým, aby sa lokálne vyrábané syry mohli degustovať nielen v špecializovaných predajných miestach, ale aj v obchodných reťazcoch.

Mnohé degustácie organizátori prichystali tak, aby spotrebitelia mohli opätovne vychutnať pravú chuť doma vyrobeného syra. Pri tejto výrobe sa striktne dodržiavajú všetky tradičné postupy.

Za týmto dňom stojí žena, Véronique Richezová-Lerougeová, svojho času novinárka v printových i audiovizuálnych médiách, tlačová tajomníčka združenia Fromages de Terroirs. V Lyone v roku 2001 si totiž uvedomila, že vo Francúzsku sa začínajú vytrácať niektoré lokálne dorábané čerstvé syry.

Začala biť na poplach. A to v krajine, v ktorej sa ročne vyrába približne 350-400 druhov syrov. V štáte, o ktorom britský politik Winston Churchill vyhlásil: "Krajina, ktorá je schopná poskytnúť svetu 300 syrov, nemôže zaniknúť" a symbol francúzskej samostatnosti generál Charles de Gaule skonštatoval: "Nemožno riadiť krajinu, ktorá má 365 druhov syrov."

Véronique Richezová-Lerougeová urobila všetko, aby zalarmovala verejnosť. Tú verejnosť, ktorá si potrpí na dobré jedlo, kvalitné víno a prirodzene syry. A okolo roku 2006 to všetko Richez-Lerougová dala dokopy.

Národný deň syrov vznikol ako úsilie o záchranu lokálne vyrábaných syrov, ale aj ako upozornenie verejnosti na "kultúrny rozmer syrov".

Prostredníctvom syrov ide aj o povznesenie konkrétneho miesta, jeho gastronomickej tradície, veď syr vo Francúzsku sa spája s ovocím a kvalitným vínom. I stránky somelierov odporúčajú ku konkrétnemu vínu aj syry. Vo francúzskych reštauráciách sú na jedálnych lístkoch medzi dezerty zaradené aj syry.

Prostredníctvom Národného dňa syrov sa aktivizujú aj poprední šéfkuchári, ktorým leží na srdci zachovanie tradičnej kuchyne, pripájajú sa novinári, výrobcovia syrov a celkom prirodzene gurmáni. Práve tí na štvrtú marcovú sobotu čakajú ako na deň "D".