Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Francúzsko-britská herečka Jane Birkinová oslavuje 75 rokov

Na archívnej snímke herečka a speváčka Jane Birkinová počas koncertného vystúpenia v Istropolise v Bratislave 15. apríla 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Umelkyňa naposledy zavítala na Slovensko v apríli 2018. Absolvovala turné, ktoré malo podporiť jej album Birkin/Gainsbourg: le symphonique, ktorý vydala v roku 2017.

Bratislava/Londýn 14. decembra (TASR) – Speváčka, herečka a bývalá modelka Jane Birkinová si medzinárodnú slávu vydobyla nielen účinkovaním v dielach britskej a francúzskej kinematografie, ale aj vďaka niekoľkoročnému partnerstvu so známym umelcom Sergeom Gainsbourgom. Ich spoločný duet Je t'aime, moi non plus sa pre svoj dráždivý obsah stal vyhľadávanou a obľúbenou piesňou.

Pôvabná umelkyňa Jane Birkinová má v utorok 14. decembra 75 rokov.

Jane Mallory Birkinová sa narodila 14. decembra 1946 v Londýne. Jej matka Judy Campbellová bola herečka, otec vojnový vyslúžilec z Britského kráľovského námorníctva. Brat Andrew Birkin pracuje ako scenárista a režisér. Stredoškolské vzdelanie Birkinová absolvovala na anglickom ostrove Isle of Wight. V roku 1965 uzavrela manželstvo s hudobným skladateľom Johnom Barrym, s ktorým mala dcéru Kate.

Birkinová sa pred filmovou kamerou prvýkrát objavila v bláznivej komédii The Knack ...and How to Get It (1965). Diváci ju mohli vidieť v úlohe modelky v uznávanom mysterióznom filme o fotografovi, ktorý je svedkom vraždy, s názvom Zväčšenina (Blow-Up, 1966). Krásnu modelku Penny stvárnila aj v psychadelickom filme Wonderwall (1968).

Režisér Pierre Grimblat ju obsadil do francúzskej vzťahovej drámy Slogan (1969). Pri nakrúcaní filmu sa spoznala s hercom a hudobníkom Sergeom Gainsbourgom, ktorý sa stal jej hudobným i životným partnerom. Titulná pieseň La Chanson de Slogan, ktorú s ním k tejto snímke naspievala, odštartovala ich ďalšiu spoluprácu. V roku 1969 ich duet Je t'aime, moi non plus, ktorý pôvodne Gainsbourg napísal pre Brigitte Bardot, vyvolal pre svoju sexuálnu explicitnosť také pobúrenie, že ju napríklad rozhlasové stanice v Taliansku, Španielsku a Spojenom kráľovstve na istý čas zakázali. Birkinová bola aj súčasťou známeho albumu jej partnera, ktorý nesie názov Histoire de Melody Nelson (1971).

Britská herečka a speváčka Jane Birkinová.
Foto: TASR/AP


V 70. rokoch sa táto pôvabná umelkyňa stala sex-symbolom a spolu s Gainsbourgom tvorila ikonický pár, médiami často označovaný ako ideálny a romantický. Ako milenka Brigitte Bardot sa predviedla vo filme Don Juan alebo Keby bol Don Juan žena (Don Juan ou Si Don Juan était une femme..., 1973). Komediálny žáner si vyskúšala spolu s Pierrom Richardom v známom filme Horčica mi stúpa do nosa (La moutarde me monte au nez).

V roku 1975 sa objavila v Gainsbourgovom prvom filme Je t'aime moi non plus, ktorý sa venoval otázke sexuality. Birkinová nechýbala v kriminálkach nakrútených na motívy Agathy Christie. Spolu s uznávaným britským hercom Petrom Ustinovom si zahrala v oscarovej snímke Smrť na Níle (Death on the Nile, 1978) či Zlo pod slnkom (Evil Under the Sun, 1982).

Úspešnej herečke poskytol veľkú hereckú rolu režisér Jacques Doillon. V psychologickej dráme La pirate (Pirátka, 1984) vytvorila portrét zrelej ženy, ktorá sa snaží prekonať životnú krízu a citové problémy. Po boku dcéry Charlieho Chaplina Geraldine ju diváci mohli vidieť v snímke L'amour par terre (1984),v ktorej sa obe ženy stanú súčasťou nadprirodzených manipulácií muža, s ktorým žijú v jednom dome.

V roku 1991 jej francúzsky režisér Jacques Rivette ponúkol úlohu v komornej dráme La belle noiseuse známej pod českým názvom ako Krásná hašteřilka, kde si zahrala manželku umelca pokúšajúceho sa vytvoriť majstrovské výtvarné dielo (stvárnil ho legendárny Michel Piccoli).

Diváci si ju tiež môžu pamätať z filmov Vojakova dcéra neplače (A Soldier's Daughter Never Cries (1998) či z komédie Merci Docteur Rey (2002). V tejto snímke zosobnila pacientku trpiacu predstavou, že je slávna herečka Vanessa Redgrave. V roku 2009 si zahrala v komediálnej dráme 36 pohledů z vrcholu Saint-Loup (36 vues du Pic Saint Loup).

V roku 1946 sa narodila britská herečka a speváčka JANE BIRKINOVÁ.
Foto: TASR/AP


Jane Birkinová si získala pozornosť aj ako speváčka. Od 70. rokov minulého storočia až po súčasnosť jej tvorbu reprezentujú albumy ako napríklad Di doo dah, Lolita Go Home, Baby Alone in Babylone, Amours des Feintes, Rendez-vous, Les 50 Plus Belles Chansons a ďalšie. Umelkyňa naposledy zavítala na Slovensko v apríli 2018. Absolvovala turné, ktoré malo podporiť jej album Birkin/Gainsbourg: le symphonique, ktorý vydala v roku 2017. Koncert venovala Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici s odkazom, že vie, aké je to stratiť dieťa. V roku 2013 totiž zomrela jej prvorodená dcéra Kate.

Na konci leta 2021 sa Jane Birkinová nemohla zúčastniť debaty o dokumentárnom filme o jej živote s názvom Jane, pretože prekonala mozgovú porážku. Speváčka a herečka má dve dcéry - obe pôsobia v umeleckej sfére. Lou Doillon sa narodila zo vzťahu s režisérom Jacquesom Doillonom a Charlotte je potomkom Serga Gainsbourga.