Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Zomrel slávny povrazolezec Henry's, ktorý zdolal Niagarské vodopády

Henri Réchatin Foto: TASR/AP

Akrobat, vystupujúci pod umeleckým menom Henry's, vošiel do povedomia svetovej verejnosti množstvom adrenalínových výkonov. Pozrite si videá.

Paríž 28. decembra (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel známy francúzsky povrazolezec a akrobat Henri Réchatin, ktorý predvádzal svoje nebezpečné kúsky na alpskej lanovke, nad Niagarskými vodopádmi či Veľkým kaňonom v USA.

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa starostu jeho domovského mesta Saint-Étienne v strednom Francúzsku. Podľa starostu Réchatin zomrel v piatok 27. decembra.

Akrobat, vystupujúci pod umeleckým menom Henry's, vošiel do povedomia svetovej verejnosti množstvom adrenalínových výkonov, okrem iného chôdzou po lane kabínkovej lanovky premávajúcej na vrchol 3842 metrov vysokého alpského vrcholu Aiguille du Midi.



Ešte toho istého roku (1996) balansoval na dvoch stoličkách na okraji strechy moskovského hotela Rossija, 44 metrov nad zemou.



Vo Francúzsku ho najviac preslávil kúsok z roku 1973, keď strávil šesť mesiacov na lane, natiahnutom 20 metrov nad supermarketom v Saint-Etienne. Oddychoval v sede na malej plošine zavesenej na lane, ktorú medziiným využíval aj na holenie.