Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vo Francúzsku vypukne citrusové šialenstvo

Posledné úpravy na gigantickom citróne vyrobenom z citrónov a pomarančov Foto: TASR/AP

V meste Menton, ležiacom na Azúrovom pobreží, sa dnes začne Festival citrónov.

Menton 16. februára (TASR) - Festival citrónov, ktorého začiatok je naplánovaný na dnes vo francúzskom meste Menton, ležiacom na Azúrovom pobreží, láka pravidelne státisíce návštevníkov. V roku 2013 pôjde o 80. ročník Festivalu citrónov. Potrvá do 6. marca a koná sa na tému "Cesta okolo sveta za 80 dní".

Na prípravu Festivalu citrónov sa mobilizuje vyše 300 špecialistov na pestovanie aj spracovanie citrusov. Použije sa ich približne 145 ton. Pomaranče, grapefruity, mandarínky, pomelá a najmä citróny sa využívajú na výzdobu alegorických vozov, na postavenie postáv rôznych tvarov a rozmerov, ale pripravené sú aj výstavy. Dekorácia z citrusov dosahuje výšku aj desať metrov. Ulicami mesta sa spravidla tiahnu sprievody plné zlatistých plodov aj kvetov. V jednej z miestnych záhrad sa pestuje približne 450 stromov odrody "citrón z Mentonu". Odrody nesú názvy ako napríklad Santa Theresa, Villafranca, Eureca. "Citrón z Mentonu" má skôr oválny tvar a výraznú žltú farbu. Po rokoch útlmu sa produkcia mentonských citrónov oživila. Asi 15 pestovateľov citrusov v regióne, okrem Mentonu aj v mestách Roquebrune, Sante-Agnes a Castellar, vyprodukuje ročne vyše 200 ton ovocia. Mesto Menton a Poľnohospodárska komora spolu s bankou Crédit Agricole podporuje rozvoj produkcie citrusov - v 90. rokoch 20. storočia v regióne zasadili vyše 5000 citrusovníkov.

Legenda o citróne

Hodiny na Westminsterskom paláci vyrobené z citrónov a pomarančov
Foto: TASR/AP
V meste sa traduje legenda o tom, ako sa prvý citrón v lokalite objavil. Údajne po vyhnaní Adama a Evy z raja si prvá žena so sebou vzala citrón. Adam však nechcel, aby si ho nechala a žiadal ju, aby sa citróna vzdala. Eva však počas cesty nenašla dostatočne peknú krajinu, ktorá by bola dôstojná na prijatie zlatého plodu - citróna. Až prišli k zátoke Garavan, ktorá Eve pripomínala raj. Rozhodla sa práve tam vložiť citrón do zeme.

Pestovanie citrónovníkov predstavovalo po dlhé roky pre obyvateľov Mentonu hlavnú poľnohospodársku činnosť. V 15. storočí sa v okolí Mentonu vypestovalo toľko citrónov, že s nimi mohli obchodovať. Ešte v roku 1929 bolo Menton najväčším producentom citrónov na európskom kontinente. Jeden z miestnych hotelierov dostal v tom čase nápad zorganizovať výstavu kvetov a citrusov v záhradách hotela Riviera. Výstava mala taký veľký úspech, že nasledujúci rok sa výstava dostala do ulíc mesta. Mestské zastupiteľstvo Mentonu vytušilo príležitosť a v úsilí o rozvoj turistického ruchu sa rozhodlo dať prehliadke typicky miestny kolorit. V roku 1934 sa konala prvá výstava citrusov a kvetov v záhradách Bioves. Mala úspech, ktorý sa odvtedy každý rok opakuje.

Citrusy v miestnej gastronómii

Citróny a citrusové plody vôbec sa dostali prirodzene aj do miestnej gastronómie. Pokrmy z mentonského citróna si našli miesto i v jedálničku vychýrených reštaurácií. Gazdinky z nich vedia urobiť aj zaváraniny.

Návštevník, ktorému by pestrosť alegorických vozov a postáv z citrusov počas Festivalu citrónov nestačila, môže zájsť na Festival orchideí. Ide o jednu zo sprievodných akcií v Mentone. Ďalšou je prehliadka remeselnej výroby.