Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Francúzskeho módneho návrhára Karla Lagerfelda spopolnia bez obradu

Na archívnej snímke nemecký módny návrhár Karl Lagerfeld. Foto: TASR/AP/Jacques Brinon

Jeho želania budú rešpektované, uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa značky Karl Lagerfeld deň po tom, čo legendárny návrhár zomrel v Paríži vo veku 85 rokov.

Paríž 20. februára (TASR) - Módny návrhár Karl Lagerfeld bude spopolnený bez obradu a jeho popol pravdepodobne rozptýlia spolu s popolom jeho matky a partnera. V stredu o tom informovala jeho vlastná módna značka.

"Jeho želania budú rešpektované," uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa značky Karl Lagerfeld deň po tom, čo legendárny návrhár zomrel v Paríži vo veku 85 rokov.

"Kaiser" (nemecky cisár), ktorý bol známy duchaplným humorom, dlho tvrdil, že "radšej zomrie", než by mal byť pochovaný. "Požiadal som o to, aby ma spopolnili a môj popol rozptýlili s popolom mojej matky... a Choupette (jeho mačky), ak umrie skôr než ja," uviedol v jednom zo svojich posledných rozsiahlych interview.

Lagerfeld predtým žiadal, aby jeho popol zmiešali s popolom jeho dlhodobého partnera, Francúza Jacquea de Baschera, ktorý zomrel na AIDS v roku 1989. Autorke de Bascherovho životopisu Marie Ottaviovej povedal, že si nechal polovicu jeho popola, aby boli nakoniec znova spolu.

V nemeckom Hamburgu narodený Lagerfeld uložil časť de Bascherovho popola "niekde na tajnom mieste". "Jedného dňa ho pridajú k môjmu," vysvetlil Ottaviovej.

Lagerfeld sa zaľúbil do "elegána" de Baschera ako 19-ročný a staral sa oňho až do jeho smrti vo veku 38 rokov.

Robil to napriek tomu, že de Bascher, notorický záletník a milovník večierkov, mal ľúbostnú aféru s Lagerfeldovým veľkým konkurentom v móde Yvom Saint Laurentom.

Druhú polovicu de Bascherovho popola dostala jeho rodina, informoval v stredu francúzsky denník Le Monde.