Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vedci urobili 3D rekonštrukciu tváre Maximiliána Robespierra

Na snímke 3D rekonštrukcia tváre známeho francúzskeho revolucionára, vodcu jakobínov Maximiliána Robespierra, ktorú urobili dvaja francúzski vedci. Rekonštruovaná tvár je poďobaná a zlomyseľná a má iba málo spoločného s revolucionárovými portrétmi.Philippe Charlier a Philippe Froesch na základe posmrtnej masky a charakteristiky zdravotných problémov Robespierra, tak ako ich opísali jeho súčasníci, naznačila, že mohol trpieť sarkoidózou (chronickým ochorením s tvorbou uzlín). Toto vzácne autoimunitné ochorenie bolo prvýkrát diagnostikované v roku 1877, takmer 100 rokov po francúzskej revolúcii.Niektorí historici spochybňujú pravosť Robespierrovej posmrtnej masky, dodala AP.Podľa niektorých historikov ju urobila vlastnoručne Madame Tussaudová tesne po tom, ako mu gilotína odsekla hlavu. Foto: TASR/AP

Rekonštruovaná tvár je poďobaná a zlomyseľná a má iba málo spoločného s revolucionárovými portrétmi, napísala agentúra Associated Press.

Paríž 20. decembra (TASR) - Dvaja francúzski vedci urobili 3D rekonštrukciu tváre známeho francúzskeho revolucionára, vodcu jakobínov Maximiliána Robespierra a konštatovali, že je možné, že mal autoimunitné ochorenie.

Philippe Charlier a Philippe Froesch v liste, ktorý dnes zverejnil britský časopis Lancet, informujú, že použili Robespierrovu posmrtnú masku. Podľa niektorých historikov ju urobila vlastnoručne Madame Tussaudová tesne po tom, ako mu gilotína odsekla hlavu.

Rekonštruovaná tvár je poďobaná a zlomyseľná a má iba málo spoločného s revolucionárovými portrétmi, napísala agentúra Associated Press.

Dvojica vedcov na základe posmrtnej masky a charakteristiky zdravotných problémov Robespierra, tak ako ich opísali jeho súčasníci, naznačila, že mohol trpieť sarkoidózou (chronickým ochorením s tvorbou uzlín). Toto vzácne autoimunitné ochorenie bolo prvýkrát diagnostikované v roku 1877, takmer 100 rokov po francúzskej revolúcii.

Niektorí historici spochybňujú pravosť Robespierrovej posmrtnej masky, dodala AP. Medzi pochybujúcimi je aj historik parížskeho Múzea Carnavalet, Philippe de Carbonnieres. V tomto múzeu sa nachádza jeden z najslávnejších portrétov Robespierra. Je na ňom zobrazený ako šarmantný mladý muž, s jasným okom a bez akýchkoľvek jaziev na tvári.

Tussaudová poznala Robespierra a mnohých ďalších revolucionárov a robila ich posmrtné masky výmenou za to, že si zachráni svoju vlastnú hlavu počas búrlivých časov. Podľa Carbonnieresa však celkom isto sfalšovala Robespierra.

Celý argument by mohol byť považovaný za čisto akademický, keby Robespierre ešte stále nerozdeľoval francúzsku spoločnosť. Keď sa objavili prvé 3D snímky tváre Robespierra, ultraľavicoví politici ich označili za komplot, ktorého cieľom je ukázať ich hrdinu v zlom.