Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel významný filmový režisér Jean-Luc Godard

Na archívnej snímke zo 17. mája 1987 švajčiarsky režisér Jean-Luc Godard (vľavo) a izraelský producent Menahem Golan (vpravo) na 40. ročníku MFF v Cannes. Foto: TASR/AP

Godard roky patril k najprovokatívnejším aj najčinorodejším režisérom v Európe aj na celom svete. Jeho kariéru odštartoval filmový debut Na konci s dychom (1959).

Paríž 13. septembra (TASR) - Vo veku 91 zomrel filmový režisér Jean-Luc Godard, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov takzvanej francúzskej novej vlny. S odvolaním sa na utorňajšie správy miestnych médií o tom informuje agentúra AP.

Úmrtie oceňovaného režiséra, ktorý bol aj filmovým teoretikom a kritikom, medzičasom v utorok potvrdili viaceré francúzske médiá odvolávajúce sa na vyjadrenia jeho príbuzných.

Godard sa narodil 3. decembra 1930 v Paríži do bohatej francúzsko-švajčiarskej rodiny. Roky patril k najprovokatívnejším aj najčinorodejším režisérom v Európe aj na celom svete.

Jeho režisérsku kariéru odštartoval filmový debut Na konci s dychom (1959), v ktorom si zahral hlavnú postavu kriminálnika francúzsky herec Jean-Paul Belmondo. Pre Belmonda išlo o prelomovú rolu, ktorá v podstate odštartovala jeho hviezdnu kariéru.

Stanica BBC uvádza, že tento film vynikal rýchlym a odvážnym strihom a čiastočne improvizovaným scenárom. Godard následne Belmonda obsadil vo viacerých dalších filmoch, a pomohol mu k sláve.

Pozornosť na titulkách médií si v roku 1985 vyslúžila aj kontroverzná Godardova snímka Je vous salue, Marie (Pozdravujem vás, Mária), ktorú odsúdil pápež Ján Pavol II., pripomína AP. Medzi jeho ďalšie známe filmy tohto režiséra patria napríklad Pohŕdanie (1963) Alphaville (1965), či Bláznivý Petríček (1965).

Film director Jean-Luc Godard smokes at Cannes festival, France on May 25, 1982.
Foto: TASR/AP


Godard svojou tvorbou ovplyvnil viacero svetových režisérov, vrátane Quentina Tarantina či Martina Scorseseho, informuje stanica BBC.

Česko-Slovenská filmová databáza (ČSFD) uvádza, že Godardovo nekonvenčné filmové dielo je ľahšie uchopiteľné z pohľadu štýlu a obsahová časť tak býva často ignorovaná. Godard je tak považovaný predovšetkým za predstaviteľa inovatívnych formálnych postupov a býva označovaný aj za "ničiteľa filmu", ktorý nerešpektuje zabehané pravidlá filmovej reči, ani klasický strih a jasnú fabuláciu príbehu.

Jeho prvé filmy sa radia k francúzskej novej vlne, neskôr nakrúcal aj politické filmy, eseje.

Godardovi, ktorý kedysi začínal ako filmový kritik, medzičasom vyjadril úctu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Francúzsko podľa Macrona prišlo jeho smrťou o svoj národný poklad aj jedného z géniov. Bývalý francúzsky minister kultúry Jack Lang o Godardovi pre agentúru Reuters zase povedal, že kinematografiu "naplnil poéziou a filozofiou. Jeho bystré a jedinečné oko nám umožnilo vidieť nepostrehnuteľné".

Jean-Luc Godard bol dvakrát ženatý, jeho manželkami boli herečky Anna Karina a Anne Wiazemsky. Najdlhšie, od 70. rokov minulého storočia až do svojej smrti, však tvoril pár so švajčiarskou filmárkou Anne-Marie Miévilleovou.