Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

František prichádza, aby nás povzbudil a zjednotil, hovorí Lisánsky

Veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky (vľavo) v rozhovore pre TASR TV. Foto: TASR TV

(Františkove) posolstvá sú postavené na humanizme, ekumenizme a vzájomnej solidarite, povedal diplomat, ktorý od roku 2018 pôsobí vo Vatikáne.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Pápež František prichádza na Slovensko preto, aby nás povzbudil a inšpiroval, ale zároveň aj zjednotil. V relácii Pavla Demeša CD Klub v spravodajskej internetovej televízii TASR TV to povedal veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky.

"(Františkove) posolstvá sú postavené na humanizme, ekumenizme a vzájomnej solidarite," povedal diplomat, ktorý od roku 2018 pôsobí vo Vatikáne.

"Pápež prichádza z môjho pohľadu na Slovensko v prvom rade preto, aby poukázal na niečo, čo si často neuvedomujeme. Ide o bohatstvo vnútornej kultúry. Na relatívne malom území v sebe (Slovensko) integruje 13 národnostných menšín... Súčasťou toho je aj veľký ekumenizmus krajiny... To znamená duchovné bohatstvo spočívajúce nielen v jednoliatom duchovnom priestore, ale v priestore, ktorý je zložený z dedičstva rímskokatolíckeho, gréckokatolíckeho, pravoslávneho, protestantského či židovského," myslí si Lisánsky.



Podľa jeho slov je napriek tomu neuveriteľné, že pontifik sa rozhodol navštíviť práve Slovenskú republiku. "Ani mňa v septembri 2018 nenapadlo, že o tri roky budeme mať príležitosť privítať Svätého Otca na Slovensku... Počas troch rokov sme (vo Vatikáne) prezentovali skutočne eminentný záujem o pápežskú návštevu a ten sa odzrkadlil aj v rozhodnutí Svätého Otca," dodal.

Lisánsky spresnil, že podľa neho k rozhodnutiu usporiadať apoštolskú cestu prispeli aj mnohé návštevy slovenských predstaviteľov v Apoštolskom paláci. Dojem podľa neho urobila najmä prezidentka Zuzana Čaputová.

"Za posledných necelých 36 mesiacov sme mali štyri štátne návštevy na najvyššej úrovni (vo Vatikáne). Či už to bola posledná návšteva prezidenta Andreja Kisku v decembri 2018, návštevy predsedov parlamentov Českej a Slovenskej republiky, kde sme ukázali symbiózu národov... Potom sme mali dôležitú návštevu na úrovni (vtedajšieho) predsedu vlády (Petra Pellegriniho). Posledným bodom bola návšteva prezidentky Zuzany Čaputovej koncom decembra minulého roka, ktorá vo vatikánskom prostredí zanechala skutočne významný dojem," konštatoval.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a pápež František (vľavo) počas súkromnej audiencie vo Vatikáne v pondelok 14. decembra 2020.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


Čo sa týka samotnej návštevy Svätého Otca na Slovensku, ktorá sa uskutoční v dňoch 12. až 15. septembra, Lisánsky povedal, že pandémia zasiahne do "celkového obrazu" podujatí. "Pokiaľ by sme neboli konfrontovaní s takouto (pandemickou) situáciou, tak návšteva by mala ešte omnoho rozsiahlejší charakter, ako dnes má, čo sa týka účasti. Ale to je vec, s ktorou sa musíme nejakým spôsobom vysporiadať, a ja verím, že dokážeme zladiť bezpečnostné a sanitačné opatrenia so záujmom verejnosti."

V záverečnej časti rozhovoru diplomat prezradil, na čo sa počas návštevy pontifika teší on osobne.

"Ako človek sa teším na dva momenty. Ten prvý moment je, keď pápež František vystúpi zo špeciálu na bratislavskom letisku, to bude skutočne symbolické a historické. A zároveň, ako Košičan, sa teším na moment, keď pápež zavíta do Košíc," povedal Lisánsky.