Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Štúdia: Viaceré krajiny využívajú pandémiu na obmedzenie internetu

Na archívnej snímke zo 7. apríla 2020 fľaštička obsahujúca tabletky hydroxychlorochínu v americkom Texase. Foto: TASR/AP

Čína v rebríčku 65 vybraných krajín skončila už šiestykrát po sebe na poslednom mieste.

Washington 14. októbra (TASR) – Vlády v mnohých krajinách využívajú súčasnú pandémiu koronavírusu na zvýšenie sledovania aktivít svojich občanov na internete a boj proti disidentom vo virtuálnom priestore. Vyplýva to z najnovšej správy americkej neziskovej organizácie Freedom House, o ktorej informovala v stredu agentúra AFP.

Výsledkom je, že už desiaty rok po sebe sa zhoršuje stav slobody prejavu na internete. „Pandémia posilňuje spoliehanie sa spoločnosti na digitálne technológie v čase, keď je internet čoraz menej slobodný," povedal šéf organizácie Michael Abramowitz. Dodal, že bez dostatočnej záruky ochrany súkromia a právneho štátu sa môžu technológie jednoduchšie využiť na potlačenie politických prejavov svojich občanov.

Podľa organizácie Freedom House len 20 percent z odhadovaného počtu 3,8 miliardy ľudí, ktorí používajú internet, majú k nemu prístup bez obmedzení. Prístup ďalších 32 percent je čiastočne obmedzený a 35 percent ľudí žije v krajinách bez slobodného internetu. Zvyšok pripadá na občanov tých krajín, ktoré neboli v správe zahrnuté.

Čína v rebríčku 65 vybraných krajín skončila už šiestykrát po sebe na poslednom mieste. Podľa autorov správy čínska vláda využíva technológie okrem kontroly pandemickej situácie aj na zamedzenie šírenia informácií z nezávislých zdrojov, ktoré spochybňujú oficiálnu líniu vládnucej komunistickej strany.

Krajiny, ktoré si v rebríčku za posledný rok najviac pohoršili, sú Mjanmarsko a Kirgizsko nasledované Indiou, Ekvádorom a Nigériou. Naopak, sloboda internetu sa najviac zlepšila na Ukrajine a v afrických štátoch Sudán a Zimbabwe. Členské štáty EÚ sa v rebríčku umiestnili na popredných miestach, rovnako ako Spojené štáty, ktoré sa nachádzajú na siedmom mieste. Autori správy však upozorňujú, že počas vlády súčasného prezidenta Donalda Trumpa USA zaznamenali pokles v hodnotení internetovej slobody.

Štáty sú hodnotené na základe 21 kritérií týkajúcich sa prekážok prístupu k internetu, obmedzení obsahu a porušovania práv používateľov.