Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Gitarista a skladateľ Peter Uher predstavuje album New Reality

Peter Uher, archívna snímka. Foto: Peter Uher

Tvorbu gitaristu a skladateľa Petra Uhera možno označiť za zmes ambientu a moderného jazzrocku so silnou prítomnosťou elektronickej hudby.

Bratislava 10. júna (TASR) - Slovenský gitarista a skladateľ Peter Uher vydáva so svojou novou formáciou prvý album New Reality. Skladby vznikali postupne od roku 2019, nahrával ich v štúdiu Sinus Records v Košiciach s prestávkami od októbra 2020 do marca 2021. Osem kompozícií albumu je zhudobnením pocitov a udalostí, ktoré hudobník zažíval v posledných rokoch. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.



„Keď tvorím, inšpiruje ma hlavne hudba, ktorá vo mne vzbudzuje nejaký pocit. Hrám si svoje harmónie, rôzne ich kombinujem a často mi začnú pripomínať niečo zo života. Napríklad detský svet v skladbe Vivien's Dream, ľudia, spomienky a nostalgia v skladbe Recently. Prírodu a tiež ženský pôvab, teda hlavne život a emócie, sa snažím vyjadriť aj vo farbe zvukov,“ povedal o svojej inšpirácii pri skladaní Peter Uher.

V skladbe Vivien's Dream zachytáva nostalgiu krásnych momentov, ktoré by sa časom inak nenávratne vytratili. Look Ahead predstavuje nádej na lepšiu budúcnosť a Recently je venovaná zosnulému svokrovi a starému otcovi. Psychedelickú náladu a obraz nejasnej budúcnosti reflektuje skladba Riverse. Všetky skladby na albume na seba nadväzujú a vytvárajú hudobný celok, ktorý je zrkadlom predstáv, nálad a zážitkov. Hudobne sa album pohybuje v experimentálnej rovine s dôrazom na ambientnú atmosféru, improvizáciu a silné hudobné motívy, ktoré obohacujú tradičný jazzovo-rockový štýl o chytľavé a priamočiare melódie so spevavými motívmi. Vytvára hudobné farby, ktoré pomáhajú obrazotvornosti pri počúvaní.

Album nahrával Peter Uher s basgitaristom Braňom Valanským a bubeníkom Michalom Čerevkom. Hudobníkov na albume doplnili hostia, trubkár Jakob Srensen z Dánska a slovenský saxofonista Nikola Bankov.

Tvorbu gitaristu a skladateľa Petra Uhera možno označiť za zmes ambientu a moderného jazzrocku so silnou prítomnosťou elektronickej hudby. Jeho skladateľský štýl poháňa nekonečná hudobná zvedavosť, jedinečný zvuk a rytmy spojene s chytľavými melódiami. Študoval na statnom Konzervatoriu v Kosiciach a na Fakulte humanitných a prirodných vied v Prešove. Spolupracoval s mnohými hudobníkmi v džeze, pop music a klasickej oblasti, album One and Zero jeho skupiny Inside Group bol nominovaný na cenu Esprit za najlepší jazzový album roku 2016.