Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Aténska Akropola čelí rekordnému náporu turistov

Turisti stoja pred vchodom do antickej Akropoly v Aténach Foto: TASR/AP

Do konca roka 2013 konca roka by ju malo navštíviť rekordných 11,5 milióna turistov.

Atény 2. septembra (TASR) - Svetoznáma aténska Akropola zápasí s čoraz väčším náporom návštevníkov. Podľa gréckej Národnej organizácie pre turizmus by ju do konca roka malo navštíviť rekordných 11,5 milióna turistov, oznámila dnes agentúra DPA.

"Spôsobuje to hrozné tlačenice," uviedla v tejto súvislosti aténska archeologička a turistická sprievodkyňa Eleni Stylianuová.

Najväčší nápor zažíva vzácna pamiatka v ranných hodinách, keď do nej smerujú davy cestujúcich z prichádzajúcich výletných lodí. To vyvoláva takmer neúnosné situácie, keď tisíce turistov napriek horúčavám čakajú v dlhých radoch na lístky a potom absolvujú hodinový výstup na skalné návršie nad Aténami.

Podľa Stylianuovej by sa v Akropole nemalo nachádzať naraz viac ako 4000 ľudí. V najkritickejších dňoch sa však do komplexu snaží súčasne dostať až 12.000 návštevníkov, ktorí tak blokujú monumentálnu vstupnú bránu nazývanú Propylaje.

Čoraz závažnejším problémom sa už začalo zaoberať aj grécke ministerstvo kultúry. V spolupráci s lodnými spoločnosťami sa snaží vypracovať časový harmonogram, ktorý by umožnil rovnomernejšie zaťaženie Akropoly a ďalších aténskych pamiatok počas celého dňa.